1-3- aastased

Selles vanuses lapsed saavad beebide ujumiskursusel toredaid elamusi veega kogeda. Neid kursusi pakuvad tänapäeval paljud ujulad. Enamasti koosnevad kursused pisikestest gruppidest, kus väikelapsed koos vanematega veidike vees mängida ja vanemate abiga supelda saavad. Lapse enesekindlus vees kasvab iga korraga- varsti julgevad nad juba emme või issi paariks sekundiks lahti lasta ja suuremad lapsed juba ise vette hüpata. Kindlus, mis neil läbi eduelamuste kasvab, näiteks mõneks sekundiks vee alla sukeldumine, võib neile kunagi elupäästvaks osutuda. Sest: kui laps kukub ootamatult vette, kangestub ta automaatselt ja hakkab põhja vajuma, see omakorda raskendab tema päästmist. Kui ta aga on juba veega harjunud, siis jääb ta sellises olukorras rahulikuks ja oskab vette kukkudes ise pinnale tulla.

Pärast sellist kursust ei oska küll lapsed veel ujuda, kuid nad on suutelised ennast basseinis päästma. Enamus lastest on võimelised paar meetrit ujumisliigutusi tehes edasi liikuma, üksi vette hüppama, kus nad automaatselt hinge kinni ja silmi lahti hoiavad. Kui sa kursusi külastada ei taha, võid ka ise teda õpetada.

Tähtis on järgmisi punkte järgida:

  • Hoia oma lapsega vees palju otsest kontakti.

  • Mängi temaga, mitte ära sunni teda vees olema.

  • Ära käi talle peale, kui ta ei taha/ ei julge vette hüpata, sukelduda või vabalt ujuda.

  • Võta ujumisabid kaasa.

Alates neljandast eluaastat

Neljandast eluaastast alates võivad lapsed ujumiskursustele minna, mõned trennid alustavad siiski alles laste võtmist alates 5. eluaastast. See, kes jalgrattaga ilma tugiratasteta sõidab, on kindlasti valmis päris ujumisliigutusi õppima. Trenni võivad minna ka lapsed, kes ei käinud beebiujumises, sest enamuses alustatakse vees harjumisega.
Pärast kümmet trenni on peaaegu kõik lapsed juba nii kaugel, et saavad 25-meetrise raja ujutud. See on ka märk sellest, et nüüdsest tohib laps üksinda mitteujujate basseini minna. Kogemused näitavad, et nelja ja viie aastased lapsed õpivad konna ja krooli kõige efektiivsemalt grupitundides. Kui tahad siiski ise lapsele neid õpetada, lähtu järgnevast:

  • Alusta kindlasti basseinist, kus lapsel jalad maha ulatuvad.

  • Tehke kaks korda nädalas trenni, kuid mitte rohkem kui 15 minutit korraga.

  • Lastel on lihtsam õppida kõigepealt rinnal ujumist, kuna sealne käte ja jalgade koordinatsioon on lihtsam kui krooli ujudes.

  • Ära nõua lapselt koheselt laitmatut tulemust. Tema ujumistehnika läheb paremaks kui ta ennast vees kindlamalt tunneb.

Lõppkokkuvõtteks võib öelda, et mida lõbusam on lapsel ujumist õppida, seda kiiremini harjub ta veega ja tema osavus kasvab. Jääb veel viimane soovitus: supelgu, kuni näpud krobeliseks lähevad.