Kuidas märgata, et lapsel võivad õpiraskused esineda? Kui ta õppis suhteliselt hilja rääkima või tal on siiamaani piiratud mõistmine ja tükeldatud laused. Ole tähelepanelikum kui ta algkoolis lugedes pidevalt kokutab või sõnu ise juurde mõtleb ja lausetes ära segab või kui ta kirjutades ja lugedes tihti tähti omavahel vahetab, näiteks b asemel ütleb ta p, w-st saab m, siis tuleks sul temaga logopeedi juurde minna, et kindlaks teha, ega ta düsgraafia või düsleksia all ei kannata.

Kelle poole pöörduda kui kahtlustad lapsel õpinõrkust?

Võid minna laste,-noorte- või koolipsühholoogi vastuvõtule. Kindlasti tuleb alguses käia ka silmaarsti juures, kuna paljud lapsed ei ütle kui nad halvasti näevad. Samuti mine ka temaga kõrva-nina-kurguarsti juurde, et veenduda, et tema kuulmise ja kõnega on kõik korras.

Laps, kes algkooli ajal väga pingutab, ei pruugi õpetajale silma jääda ja tema nõrkus avastatakse alles hiljem. Tavaliselt märgatakse seda võõrkeelt õppima asudes, kus siis lapse mahajäämine silma hakkab paistma.

Mis teha kui õpetaja ei võta lapsevanemate kahtlusi tõsiselt?

Kui sa lapsevanemana märkad, et su lapsel tekivad raskused näiteks teksti lugemisel ja selle mõistmisel, siis ära lase ennast pedagoogi arvamusest ennast heidutada. Pea meeles, et tal on klassis ka teisi lapsi, keda ta kõiki jälgima peab. Võib juhtuda, et sul läheb enese kehtestamisega aega, kuid siis aitavad sind nõustajad ja logopeedid. Samuti saad alati abi otsida sotsiaalpedagoogidelt.

Kui mu kahtlused vastavad tõele. Mis edasi?

Kui selgitatakse välja, et su lapsel on õpivilumuste spetsiifilised häired, on oluline, et ta saaks vastavat teraapiat.

Kui sa tahad oma last aidata ja talle iga õhtul raamatuga järel käid ja aina korrutad, et te peate õppima, siis sa tekitad temas rohkem stressi ja frustratsiooni kui arvatagi oskad.

On tähtis, et laps läheks teraapiasse üksinda, et perele hingamisruumi anda ja olulisim, et ta ise aru saaks, et ta saab iseseisvalt probleemidest jagu. Veendu kindlasti, et terapeudi ja lapse vaheline suhe sobiks, kui laps ennast mugavalt ei tunne, ei kanna need pingutused vilja.

Kas ma saan lapsevanemana ise oma last aidata?

Kui sa suudad objektiivseks jääda ja kogu olukorda eemaltvaataja pilguga hinnata, siis on see võimalik. Muidugi ei saa sa niisama last aitama hakata, vaid pead kindlasti ennast selle teemaga kurssi viima. Parimal juhul koolita esmalt ennast. Lapsed ei soovi siiski kodus terapeute omada, vaid emmet ja issit ja terapeutidel on vajaminev väljaõpe ja kogemus juba olemas.