Rinnanibud lähevad värvuselt tumedamaks

Rasedushormoonide ja suurenenud verevarustuse mõjul tumenevad nii su rinnanibud kui ka tupp. Samuti võivad sul nibude ümber olevad näärmed esile tulla, neid nimetatakse ka Montgomeri näärmeteks.

Rinnad on nii valusad, et ei saa enam kõhuli magada

Hormonaalsete muutuste pärast, mis kohe pärast eostumist algavad, suurenevad su rinnas olevad näärmed. Selle tõttu muutuvad nad kõvemaks ja sa tunned pidevat valu, kuna su rinnad suurenevad ja nahk hakkab venima.

Mul jäid päevad ära aga nüüd määrib. On see normaalne?

Selline väikene vereeritus või määrimine on ka raseduse ajal normaalne. Räägitakse, et varajased veremäärimised on märk sellest, et loode kinnistub emakasse, kuid seda teooriat ei ole arstide poolt kinnitatud. Määrimistel võib mitu põhjust olla, seega võid arsti juurde minna, et teaksid, mis sinu kehaga täpselt toimub.

Mul läheb liha praadides süda pahaks. Seda pole mul enne juhtunud

Paljud rasedad on lõhnade suhtes eriti tundlikud, see on normaalne, kuna su keha on hetkel ülitundlik. Teadlased arvavad, et see tuleneb loodusest: kergesti riknevad annid nagu liha, kala ja ka ained, mida rase tarbida ei tohi (kohv, suitsud, alkohol) lõhnavad nüüd sinu jaoks eriti ebameeldivalt. Hais peaks sind takistama ebatervislikke eluviise harrastamast ja seega nii sind kui su loodet kaitsma.

Mu kõht on juba päevi kõva ja puhitustega

Kõrgenenud gestageenide (progesterooni) tootmine aeglustab su soolestiku tööd ja seetõttu on kõhukinnisus ja puhitustunne vägagi tavalised. Sellised seedemured on aga igapäevaselt laialdaselt levinud.

Mu alakõhus sikutab pidevalt, see meenutab menstruatsiooniaegseid krampe

Su emakas valmistab ennast raseduseks ette, sellest on ka see pidev tirimis või krampide tunne tingitud. Rasedad tunnetavad, kui nende kehas muutused toimuma hakkavad: su emakas kasvab ja verevarustus suureneb. Paljud ütlevad sel ajal, et nad tunnevad, et midagi toimub nende kõhus. Rasedustunne alakõhus erineb menstruatsioonivaludest täielikult ning enamus rasedad suudavad neid olekuid eristada.

Mul on intiimpiirkonnas seeninfektsioon, mis mul viimati teismelisena oli

Rasedatel ilmneb tihemini tupevoolust, mille tõttu suureneb ka oht seeninfektsiooni haigestuda. Kuid seenhaigused on ka väga kerged tekkima ka mitterasedatel. Õnneks on nende vastu apteekides efektiivseid käsimüügiravimeid.

Mul käivad pidevad söömissööstud, ilma šokolaadita ma küll poest välja ei tule

Rasedusega teeb su keha mitmeid muudatusi läbi ja selleks on vaja energiat, sellepärast tunnedki pidevat vajadust magusa järele ja üldse suurenenud isu. Kuid ära unusta, et naistel ei käi söömissööstud mitte ainult rasedusega koos, vaid ka enne menstruatsioonitsükli algust ja kui oled liigses stressis.

Olen pidevalt väsinud, mul iiveldab ja pea käib ringi

Raseduse algstaadium väsitabki sind tohutult, kuna su keha on kurnatud ja see viib ka iiveldustundeni. Samamoodi on pea ringi käimisega: kuna su verevarustus on intensiivsemalt su emakas, langeb su vererõhk ja sellest ka pidev uimasuse tunne. Selle vastu aitab vahelduvalt kuuma ja külma duši all käimine, värskes õhus jalutamine ja tervislik toitumine. Kui oled pidevalt väsinud ja uimane, mine arsti juurde, et välistada aneemia ohtu.

Mul on pidevalt pissihäda - poodides pean igal pool vetsu jooksma aga mul ei ole põiepõletikule omaseid valusid. Ma tean, et rasedad peavad tihti vetsus käima, aga kas see mitte ei tule hiljem, kui kõht suurem on ja põiele surub?

Raseduse ja kõhu kasvamisega suureneb ka su pidev pissihäda. Kuid juba algstaadiumis peavad paljud naised tihemini vetsu külastama, see tuleneb kõrgenenud östrogeenitasemest. Nimetatud hormoon lõdvestab lihaseid ja muudab nad painduvamaks, ka põies, kus tunned nüüdsest iga pisimatki häda intensiivsemalt.

Mul on hommikuti väga paha olla

Hommikune iiveldus on raseduse üks põhitundemärke, eriti veel kui ta mitme päeva jooksul end kordab. Iiveldustunnet põhjustab rasedushormoon HCG, millele paljud naised ülitundlikult reageerivad. Kui su arst on su raseduse kinnitanud, võib sul iiveldus veel hullemaks minna, kuna oled nüüd elevil ja närvis. Kui sa ei suuda toitu absoluutselt enam sees hoida, konsulteeri oma arstiga.

Mul sikutab nimmepiirkonnas nagu mul oleks kerge rebestus

Rasedusega toodab su keha rohkem östrogeeni, mis su lihaseid lõdvestab. Eesmärk on selles, et su lihased kasvavale kõhule järele annaksid. Östrogeeni tootmist tunnevadki rasedad alakõhus sikutamise või torkavate valudega. Muidugi võib ka see päriselt näiteks trenniga ülepingutamisest tulenev rebestus olla.