1. Kallistamine parandab füüsilist tervist

Järgmine kord, kui kedagi lähedast kallistad, tõmba sügavalt hinge ja lase muremõtetel minna. Ilmselt märkad, et sinu südamelöökide sagedus ja hingamine aeglustuvad. Oksüdotsiinitaseme tõus langetab hormoonide taset, mis hoiavad meid püsivalt tegutsemisvalmiduse seisundis. Selle tulemusena saab langeda ka vererõhk.

2. Vähendab valu ja tõstab valuläve

Oled sa kunagi tundnud, et miski ei saaks sulle halba teha, kuna oled nii armunud? Võib olla üsna kindel, et selles oli oma osa mängida oksüdotsiinil. See oksüdotsiini toime on eriti abistav sünnitavale naisele, kuid mõjutab meid ka igapäevastes olukordades. Mis on esimene asi, mida teed, kui su näpp on jäänud ukse vahele või oled löönud oma jala vastu voodi serva? Ilmselt hõõrud haigetsaanud kohta teise käega. Ka iseenda puudutamine vallandab oksüdotsiini ning aitab meil valuga toime tulla.

Kui meie aju vabastab oksüdotsiini, siis on oleme tõenäolisemalt optimistlikumalt meelestatud teiste inimestega suhtlema, oleme enesekindlamad ning usaldavamad meid ümbritsevate inimeste suhtes.

4. Vähendab stressihormoon kortisooli taset veres

Liiga palju kortisooli mõjub halvasti enesetundele, kaalule ja südamele. Kui kortisool on meile kasulik olukorras, kus peame suutma kiirelt mõelda ja reageerida, siis kehv toimetulek stressiga hoiab kortisooli taseme kõrge isegi siis, kui me seda ei vaja.

5. Kaitseb meid stressi eest

Me kuuleme pidevalt sellest, kuidas stress on meie tervisele kahjulik. Selle asemel, et haarata järgmise toidulisandi järele, võta hoopis enne magamaminekut veidi rohkem aega kallistamiseks.

6. Teeb meid paremateks inimesteks

Neuroökonoomikateadlane Paul Zak räägib oksüdotsiinist kui „moraalsest molekulist”, kuna see mõjutab meie võimet usaldada ja tunda empaatiat.

Foto: Shutterstock

Millised on aga õnneliku pereelu kümme saladust, seda loe SIIT!

Allikas: Perekeskus Sina ja Mina kampaania lapsevanematele „Ole kohal“. Nõuanded, videod ja e-loengud lapsevanematele lehel: www.sinamina.ee/olekohal.