Masinaga pesu pesemine tundub üks lihtsamaid asju, mida teha, kuid eks igaüks on ka selles vallas mingisuguseid vigu teinud. Kas oled plekki enne masinasse panekut nii pühendunult hõõrunud, et pärast on kangas selle koha pealt kulunud või heledam või on rinnahoidja haagid ennast sukkpükste külge haakinud? Kas oled oma valge spordisärgi heleroosaks pesnud või võtnud masinast välja kolm numbrit väiksema villase soki? Ja miks see pesu mõnikord nii imelikult haiseb?

Need on soovitused, millest kinni pidades saad masinaga pesu pestes suurematest prohmakatest pääseda:

Sa kasutad liiga palju pesupehmendajat

Foto:Scanpix/PantherMedia

See on tegelikult päris tavaline, et inimesed kasutavad liigselt pesupehmendajat, kuna loodavad, et siis on pesu hästi lõhnav ja kohev. Tegelikult koguneb aga liigne pesupehmendaja kangasse ja muudab näiteks käterätikud pikapeale mitte kohevaks, vaid karedaks ja jäigaks ning nende võime niiskust imada kahaneb tunduvalt.

Selle asemel, et liigselt pehmendajat kasutada, vähenda hoopis aine kogust ja lisa trumlisse ka kaks lusikatäit äädikat. Pesu on puhkam ja värskem. (Kõige värskema pesu saab muidugi hoopis siis, kui see õue rippuma ja värsket õhku koguma panna.)

Jätad pestud pesu liiga kauaks masinasse

Foto:Scanpix/PantherMedia

Muidugi on pärast rasket tööpäeva väsinult koju saabudes kiusatus lihtsalt pesu masinasse lükata, masin tööle panna ja magama minna. Aga sinu pesu on siis pärast programmi lõppemist öö otsa masinas. Või ka järgmise päeva, kui sul liiga kiire on. Ja siis imestad, miks nii sinu pesu kui ka masin halva lõhnaga on. Aga sellepärast, et vahepeal on bakterid hoogsalt tegutsenud.

On veel üks argument, miks võiks pesu masinast kohe pärast tsükli lõppu välja võtta — see vähendab tunduvalt triikimisvajadust, sest kortse on siis vähem.

Kui riideid veel niiskelt pisut sirgemaks vormid ja sikutad, siis tihti polegi triikimine enamiku asjade puhul vajalik. Õues üleöö kuivades läheb pesu samuti nii pehmemaks kui ka sirgemaks.

Kasutad liiga palju kuivatit

Foto:Scanpix/PantherMedia

Me kõik ju teame, et tumedad riided lähevad mitmete pesukordade tõttu lõpuks siiski tuhmiks. Ja see on päriselt ka oluline, et tumedad teksad tuleb kindlasti enne pesu pahupidi pöörata, et nende esialgset välimust kauem säilitada. Teksad kaotavad aga ka oma vormi kuivatit kasutades kiiremini kui muidu.

Pesukuivati kulutab ja tuhmistab pesu tunduvalt kiiremini, kui see muidu pesuga juhtub. Vähemalt tumedaid riideid võiks nende eluea pikendamisks riputades kuivatada.

Mõnikord ei ole võimalik pesu mujal kuivatada kui kuivatis. Selleks, et oma riideid säästa, võid kuivatisse koos märja pesuga alati visata kuiva ja puhta froteeräti. See imab liigset niiskust endasse ja pesu kuivab rutem.

Sa ei puhasta oma masinat

Foto:Scanpix/PantherMedia

Vastiku lõhnaga pesu ja vastiku lõhnaga masin — varem või hiljem see juhtub, kui sa oma masnat ei puhasta. Alustuseks pea meeles, et luugi kummitihendite vahelt võiks liigse vee iga kord pärast pesemise lõppu ära kuivatada.

Samuti tuleks masinat vähemalt kord kuus pesta. Selleks lisa masinasse kaks mõõdutopsi valgendajat ja lase tal tühjalt kuumal temperatuuril pesutsükkel läbi teha.

Seejärel pane masinasse kaks mõõdulusikat äädikat ja lase masinal üks tsükkel teha 40 kraadi juures. Nüüd peaks olema masin puhas ja ka (heledale) pesule ei tule enam tuhmi värvi ega halba lõhna.

Sa ei sorteeri pesu hoolikalt

Foto:Scanpix/PantherMedia

Inimesed suhtuvad tihtipeale ükskõikselt pesu sorteerimisse ja masina programmi valikusse. Kuid siidpluusi ei peaks siiski koos saunalinadega pesema, sest siis võid masinast vaid pluusiribad kätte saada. Pannes kokku voodilinad ja kampsunid — teadagi, mis sealt tuleb. Erineva tugevusega kangaid pese ikka eraldi ja vastava programmiga, kui ei taha kahemeetriste varrukatega kampsunit pärast selga panna.

Villase pesu programm on olemas just sellepärast, et see on palju õrnem kui tavalise pesu programm. Isegi siis, kui sinu kampsuni sees on silt, et seda võib pesta 40 kraadi juures, ei tähenda see seda, et võid selle koos teist tüüpi materjalist pesuga masinasse visata.

Kui aga kampsuni pesust välja võtad, siis pane ta kuivama mitte rippu, vaid pikutama, st taasta kampsuni vorm ja lase tal näiteks puhta saunalina peal küttega vannitoa põrandal kuivada.

Ka värvide sorteerimisse tuleks tõsisemalt suhtuda. Pea igaüks on oma masinast roosa või halli T-särgi välja võtnud. Kui sulle tundub, et pead tingimata erinevat värvi asjad koos masinasse panema, siis kasuta spetsiaalseid lapikesi, mis eralduvad värviosakesed endasse koguvad. Nii jäävad riiete värvid ka siis kaunid, kui erinevat tooni asju koos pesed!