Mis talv see ilma kelgutamiseta on! Isegi siis, kui ehtsat lund ei saja, on kelgutada ikka võimalik. Üks koht selleks on Albu vallas asuv Valgehobusemäe suusa- ja puhkekeskuse lumerõngarada ehk rahvakeeli tuubirada. Tagamaks tuubitee kasutuse kevadeni, on see 140 meetri pikkune rada kaetud kunstlumega.

Kõrvemaa talviseid võlusid on võimalik avastada kolmetunnise saanimatka jooksul. Kahe- ja üheksakohalise mootorsaaniga läbitakse lähipiirkonna kultuuri- ja rahvaajaloo tähtsamad paigad ning kõike seda kaunistavad maalilised loodusvaated. Ajaloolise saanimatka märksõnadeks on A. H. Tammsaare, kadunud Koitjärve küla, ühiskondlik elutegevus ja Nõukogude Liidu ajastu piirkonnas, rahvasuu legendid jm. Peatus tehakse metsas, et nautida pidulikku jõuluhõngulist piknikueinet.

Ida-Virumaalt Kiviõlist võib leida Eesti pikimad mäesuusanõlvad. Kokku on neid neli pikkuses 400–700 m. Kiviõlis ootab ees ka Baltikumi suurim lumelauapark kolme raskusastmega: pro, medium ja easy. Kui sellest ikka ei piisa, on seal ka 120 m pikkune mäe sisse kujundatud half-pipe-lumelauarenn. Päris väikestele ja algajatele on olemas eraldi tõstuk ning rahulikum õppenõlv.

Lumeta talvel omad võlud

Kuigi lumeta talv on halvim stsenaarium, mis ees võib oodata, ei tasu ka siis talvepuhkusele käega lüüa ja diivanile konutama jääda. Rabamatkale võib minna isegi ilma lumeta, kõikvõimalikud jõulumaad pakuvad etendusi, tegevusi on koos lastega ja ainult lastele. Puhkekeskused on muretsenud endale ka kunstlumemasinad.

Kui lumest mõtlemine ära tüütab, võib minna külla 1,5aastasele Wilele. Wile on nimelt suurte silmade ja sõbraliku olemisega noor alpaka, kes elab koos paari tosina teise alpakaga Järvamaal Wile farmis Türi vallas Poaka külas. Kuidas ta suhtub külalistesse, kas lubab pai teha ja kallistada, ning mida huvitavat on näha villatoas? Seda tuleb oma silmaga vaatama minna ja ikka koos perega.

Lume saabudes saad koos lastega teha ka seda, mida nad varem proovinud pole

Paljud noored eestimaalased ei teagi, mis asi on tõukekelk ja kui mõnus on sellega sõita. Mismoodi sellega matkata? Seda on võimalik talvel ise järele proovida, kui maapind külmunud ja ka kerge lumekiht seda katmas. Kuna tõukekelk on väikeste inimeste jaoks veidi suur, sobib matk lastele alates üheksandast eluaastast, aga kelgu peal istuma passivad väiksemad küll.

Üks võimalus on alustada matka Taevaskoja puhkekeskuse juurest Ahja jõe maastikukaitseala suunal. Retke pikkus on kaheksa kilomeetrit ning kestus paar tundi. Selle aja jooksul külastatakse filmi „Viimne reliikvia” võttepaiku, Suurt ja Väikest Taevaskoda ning mitmeid teisi kauneid paiku. Retkel räägib matkajuht põnevaid lugusid metsaelust, loodusest ja Taevaskodade eripärast.

Heade jääolude korral võib toimuda ka tõukekelgumatk paisjärve jääl. Siis jääb teekonnale mitmeid lummavaid vaateid, kobraste tegutsemise jälgi ja rohkesti võimsaid liivakivipaljandeid.

Räätsadega rappa, koertega metsa

Räätsamatk Lõuna-Eesti kaunimates – Valgesoo, Meenikunno ja Meelva – rabades on hea võimalus tutvuda lähemalt sealse elustiku ja taimestikuga. Raba oskab üllatada igal aastaajal ja matkale on võimalik tulla iga ilmaga. Kindlasti tasub kaasa võtta fotokaamera, et teha pilte näiteks punetavatest jõhvikatest, taimedest ja loomajälgedest. Kindel eksootika on uisutada kinni külmunud rabajärvel. Räätsamatkale kohaselt pannakse jalga räätsad, mille abil on rabas liikumine mõnus, pehme, kuiv ja keskkonnahoidlik. Räätsamatk sobib ka lastele alates 7.–8. eluaastast.

Talvemõnude hulka kuulub kahtlemata ka kelgutamine koertega. Harjumaal Anija vallas Paasiku koertemõisas elab 19 siberi haskit. Kuna nad on väga sõbralikud, pole neil midagi selle vastu, kui kelgutaja abistab sõiduks ettevalmistamisel – koertele rakmete selgapanekul ning rakendis õigetele kohtadele paigutamisel. Koos koertega saab ümbruskonnas kelgutada paar kilomeetrit, siis võib loomad joota ja puhkama lasta. Kuuma teed pakutakse kelgutajale.

Kui sellest kõigest veel vähe, annavad hingele kosutust talvised kultuurisündmused üle Eesti ning jalutuskäigud talveehtes Tallinna vanalinnas ja jõuluturul.

Kui aga kodu kaunistamine on hilja peale jäänud, siis vaata ühte vahvat ideed SIIT!

Allikas: Talvenauding, dets. 2015