Kuid perearstid ega haigekassa pole kavandatava seadusemuudatusega päri. Nad on väitnud, et tervishoiutöötaja ei ole õige inimene sotsiaalseid riske hindama ning kodukülastus on pigem ressursiraiskamine.

Ent paljud spetsialistid leiavad, et perearstid-õed peaksid siiski beebit kodus külastama.

Tallinna lastehaigla sotsiaaltöötaja Karin Agrovi sõnul puutub ta oma töös kokku küllalt suure hulga kurbade juhtumitega, mida perearstivisiidiga oleks võinud ennetada.

„Kõige suuremad probleemid esimestel elunädalatel on see, et laps ei saa rinnast piima kätte või pole ema selgeks saanud, kuidas täpselt last toita. Kui nad haiglasse jõuavad, on nad sünnikaalust palju kaotanud,“ rääkis ta. „Sellisel juhul oleks perearsti nõuannetest palju abi. Sageli on toitumisprobleemi kõrval ka muu haigus. Mõni laps on haige pikka aega, enne kui ema aru saab, et midagi on viltu. Tema oli hoopis väga rahul, et laps on nii vaikne ja rahulik.“

Agrov märkis, et see ei tähenda, et tegemist on halva vanemaga – ema lihtsalt ei pruugi tita terviseprobleemi märgata.

Sotsiaaltöötaja tõi näite, kus haiglasse sattus toitmisprobleemidega kriitilises seisus pooleteiseaastane poiss, kes kaalus vaid kuus kilo, keda tuli suisa mitu kuud turgutada, et ta eakohasesse vormi saaks.

„Ema ei osanud arvatagi, et selle taga, et laps ei söö korralikult on tegelikult raske haigus. Need selgusid alles siis, kui ta arsti juurde sattus,“ rääkis ta.

Allikas: Pealinn