Tähistage head

Selgub, et lahutust ei põhjusta sageli mitte negatiivsete asjade kuhjumine, vaid positiivsete vähenemine. Positiivsed asjad omavad meie elus aga aina enam tähtsust, ütlevad teadlased. Koos veedetud õnnelik aeg liidab paare, süvendab nende sõprust ning kindlustab õnneliku tuleviku.

Mida siis teha? Igapäevaste väikeste ja head asjade märkamine ning ära märkimine võib sinu abielule uue vungi anda.Tähistage iga õnnelikku hetke! Selliselt käituvad abielupaarid on pühendunumad, nende suhe intiimsem, usalduslikum ja rahulduspakkuvam. See pole piisav, kui kaasa teab, et oled tema saavutuste üle uhke, sa pead seda välja näitama. Tee väikestest asjadest suured ja rõõmustage iga õnnestumise üle!

Suhe viis ühele

Milline võiks olla abielus ette tulevate heade ja halbade asjade suhe, millest räägitakse või mis esile tuuakse? Teadlased ütlevad, et viis ühele. Ei pea just iga positiivset ja negatiivset asja üle lugema, kuid kui positiivsete ja negatiivsete asjade suhe on juba peaaegu võrdne, paistab silmapiiril lahutus.

Washingtoni ülikooli teadlased kinnitavad, et stabiilsetes abieludes on positiivsetel teemadel suhtlemist vähemalt viis korda enam kui negatiivsetel. Kui suhe negatiivsete poole kalduma hakkab, kerkib üles lahutamise risk.

Igapäevaelus ei suuda ükski paar päeva jooksul juhtunud positiivseid ja negatiivseid asju/suhtlusi kokku lugeda, neid on sadu. Kuid on oluline teada, et lihtsalt vabandus pärast millegi nihuminemist ei ole piisav. Igale negatiivsele kommentaarile ja juhtumile peab abielus järgnema positiivne asi nii, et heade ja halbade asjade suhtarv ei kalduks riskipiirkonda.

Hoia kõrget standardit

Paljude inimeste ootused abielule on liiga kõrged. Kuid teadlased ütlevad, et inimesed, kes ootavad palju, saavadki palju. Ära tee oma abielust n-ö teise klassi suhet.
On leitud, et inimesed, kellel on idealistlikud standardid, kes tahavad, et neid tõesti hästi koheldaks, kes ihkavad abielus romantikat ja kirge, saavadki sellise abielu. Madalate ootustega mehed ja naised, kes aga ei oota head kohtlemist, suhtlemist ja romantikat – nemad satuvad suhetesse, kus selliseid asju ka ei pakuta.

Kõrgemate ootustega paaride abielud on paremad. Kui soovid enda omagi parandada, tõsta ootuste latti kõrgemale ja arenda ka ennast ja oma mõttemaailma, et oleksid ka ise väärtuslikum.

Jää perekonna ja sõpradega lähedaseks

Kaasaegne abielu on muutunud kahe isiku elamiseks kookonis nii, et nad saavad kogu vajaliku toetuse ja läheduse teineteiselt. Kuid see pole tervislik ega reaalne.

Hoia sõbrad ja perekond lähedal. Abielu peaks olema sinu jaoks küll esmane, kuid mitte ainus suhe.
Pidev ninapidi koosolemine pole paaridele hea. Abielusuhet saab arendada, nõudes abikaasalt emotsionaalselt vähem kui seni. See ei tähenda mitte emotsionaalse läheduse kaotamist, vaid seda, et abielupaarid võivad ka suhetest oma perekonnaliikmete ja sõpradega palju ammutada. Kõige õnnelikumad on teadlaste sõnul need paarid, kellel on huvialad ning toetusring ka väljaspool neid kahte.

Ära looda, et abikaasa sind õnnelikuks teeb

Foto:Scanpix/PantherMedia

See, et usutakse võimalusse, et kui vaid leian õige inimese, siis teeb ta mind õnnelikuks, on üks suurimaid müüte paarisuhte kohta. Loomulikult on tähtis leida enda kõrvale armastatud ja sobiv partner, kuid igaühe isiklik õnn on siiski tema enda teha.

Oodata, et keegi teine su õnnelikuks teeks, on ebareaalne ning ebaõiglane. Õnnelik olemine sõltub suuresti ka isiksuse tüübist ja mõtteviisist. Üllatav on aga see, et teadlaste arvates on õnn suhteliselt stabiilne. Mingi suur ja oluline elusündmus (näiteks abiellumine või lapse sünd) toob lühiajaliselt küll suure õnnetunde, kuid isiklik õnn, millele teadlased viitavad kui pikaajalisele, tuleb igaühel endal üles leida.

Suur õnn taandub enamasti igapäevasele ehk loomulikule tasemele isegi pärast sellist õnneliku sündmust nagu abiellumine.

Kui hindad oma õnnetunnet 10-pallilisel skaalal hindega 7,5, siis väidavad uurijad, et nii püsib see pea kogu su eluaja ning sa oledki kuni surmani 7,5 palli õnnelik inimene.

Seksige rohkem

Abielu edenedes võivad seksuaalsed soovid väheneda. Vaatamata sellele on seks tervislik ning sel on mitmesuguseid erinevad bioloogilised ja emotsionaalsed kasutegurid, mida ei tohi alahinnata.

Regulaarne seks parandab tuju, muudab su kannatlikumaks, leevendab allasurutud viha ning viib parema suhteni. Nii et pane arvuti kinni või raamat käest ja mine seksi oma abikaasaga!
Põnevus! Paaridele tuleb kasuks teha ka pärast pikemat kooselu koos meeldivaid ja põnevaid asju, selliseid, mida nad tegid siis, kui armunud olid.

Kaitse oma abielu sellega, et võtate regulaarselt koos ette midagi uut

Teadlased tegid abielupaaridega katseid. Esmalt paluti neil midagi põnevat ette võtta ning seejärel hinnati kümne nädala pärast tulemusi. Need, kes põnevate asjade tegemist tõsiselt võtsid, olid abieluga enam rahul.

Omandage koos uusi kogemusi. Pange koos oma lemmiktegevused kirja, lisage sellele lõbusad asjad, mida võiksite koos ette võtta. Vältige vanu harjumusi, tehke midagi uut ja värsket vähemalt üks kord nädalas.

Millised on kõrges eas elukogenud inimeste soovitused õnnelikuks eluks, loe SIIT!

Allikas: bakadesuyo.com