Tea kahte asja:
1. Kõrvad on isepuhastuvad.
2. Vaik kaitseb sinu kõrva putukate, mustuse ning haigusetekitajate eest.

Kuldne reegel on see, et pulgakesega võib puhastada kõrvast seda osa, mis silmale näha — peamiselt siis kõrvalesta ja veidike ka kuulmekäigu avaust.

Kuulmekäiku vatipulgaga sisse minna pole soovitatav, seda kahel põhjusel:

1. Võib kogemata vigastada käigu seina ning tekitada põletiku.
2. On oht lükata kuulmekäigus olev vaik vastu kuulmekilet ning nõnda ajutiselt ühest kõrvast kuulmine kaotada.

Foto: Shutterstock

Viimane on küll üldjuhul arsti juures lahendatav probleem — kuni vaik saab välja loputatud –, ent siiski väga ebameeldiv taluda.

Mõnikord ei piirduta ka vatipulgaga. Inimesed on uskumatult leidlikud ja haruldane pole juhus, kui kuulmekäiku sorgitakse peenikese nõela, hambaorgi või sukavardagagi. Siin lisandub eespool nimetatud ohtudele ka kuulmekile mulgustamise võimalus. Auk kuulmekiles ei parane aga üleöö, harvadel juhtudel kuulmekile terviklikkuse taastumist ei tekigi. Seega — kodustes tingimustes kõrva puhastada küll võib, aga ainult „silma kontrolli all”.

Kõrva soovitatakse pesta sõrmega ja kuivatada rätikuga tupsutades. Kui kõrva ei torgita, siis häiriv vaigukork tekib küllalt harva, enamasti lastel ja vanainimestel. Parim viis vaigukorgi ummistusest jagu saada on see välja loputada. Kõrva loputusega tegelevad eelkõige just perearst ja -õed. Oluline on kõrv enne loputust spetsiaalse lambikese või kõrvapeegliga üle vaadata, et veenduda protseduuri vajalikkuses ja ohutuses.

Kodus kõrva spetsiaalselt dušitada pole vaja — liigne niiskus traumeerib kuulmekäiku ja häirib normaalseid kaitsemehhanisme, lisaks võib vesi jääda vaigukorgi taha kinni ja tekitada juba nimetatud lukus kõrva tunde.