Jah, nii see tõesti on, kuid see on viimane asi, mille peale peaksid mõtlema või mille pärast muretsema. Arstid ja ämmaemandad on väga diskreetsed ja nad on seal selleks, et sind aidata. Normaalsed kehafuktsioonid ei häiri neid põrmugi, sest nad teavad, et sooled võivad sünnituse käigus tühjeneda ja nad on seda korduvalt ja korduvalt näinud. Kõik, mis pressimise ajal sinu seest välja tuleb, koristatakse vaikselt ja kiiresti ära ning keegi ei tee sellest juttugi.

2. Kas mu tupp venib sünnituse käigus välja?

Ei. Kogu su keha on lapse kandmiseks ja sünnitamiseks ehitatud ja loodus on mõelnud kõikidele aspektidele. Tupp on väga elastne ja laps mahub sealt välja, kuid pärast tõmbub kõik endiseks tagasi. Selleks, et kõik seal allpool pärast sünnitust tõepoolest laitmatult töötaks, soovitatakse üsna pea pärast lapse sündi hakata korralikult Kegeli harjutusi tegema.

3. Kas ma võtan liiga palju kaalus juurde?

Keskmine kaalutõus raseduse ajal on 10-15 kg. Seda peetakse optimaalseks kaalutõusuks, mis näitab, et beebi kasvab kenasti ja sina ise ei ole üle pingutanud. Pea meeles — kuigi ahvatlus võib olla suur, ei pea sa last oodates kahe eest õgima! Liiga suur kaalutõus võib tekitada terviseprobleeme nii sulle kui titale ning lisaks on sul hiljem tükk tegemist, et üleliigsed kilod uuesti maha saada.

4. Kas on tõsi, et pärast sünnitust ei suuda ma enam oma põit kontrollida?

Võib juhtuda, et sul tõesti on keerulisem oma põit kontrollida raseduse viimastel nädalatel ning pärast sünnitust. Tavaliselt normaliseerub olukord hiljemalt kolme kuuga ja loomulikult on abiks vanad head Kegeli harjutused, mida peaksid tegema raseduse ajal hästi korralikult ning jätkama harjutuste tegemist peagi pärast sünnitust. Kui probleem püsib, peaksid pöördua arsti poole.

5. Kas raseduse ajal on tõesti ohutu seksida? Mees kardab beebile liiga teha.

Jah, on. See on üks tavalisemaid muresid, mida naised ämmaemandatele kurdavad. Kui just arst pole teisiti öelnud, on raseduse ajal seksimine täiesti ohutu ja mehel pole mingit võimalust kuidagi titale haiget teha.

6. Miks seks pärast sünnitust valus on?

Sünnituse ajal said sa tõenäoliselt suuremaid või väiksemaid traumasid, mis vajavad paranemiseks aega (haavandid, rebendid jne). Rinnaga toitvatel naistel ei pruugi östrogeeni tase veel endiseks muutunud olla, see aga võib põhjustada tupekuivust. Seetõttu peaksid kindlasti kasutama libestit ja andma oma kehale taastumiseks aega. Arsti poole peaksid pöörduma siis, kui olukord mitme kuu jooksul ei parane.

7. Kas rohke voolus on raseduse ajal normaalne?

Tupevoolus võib muutuda ja seda võib tõesti olla rohkem kui tavaliselt, sest su hormoonid möllavad täistuuridel. Arstiga peaksid konsulteerima siis, kui voolus põhjustab valu, kipitust või sügelust, lõhnab halvasti või on väga vesine. Need sümptomid viitavad mingile põletikule või puhkenud lootevetele.

8. Mul on kõht kinni ja gaasid, on see ohtlik?

Muutus hormoonides mõjutab ka su seedesüsteemi. Sul võib esineda raseduse algul iiveldust ja kõhupuhitust ning hiljem kolmandas trimestris refluksi ja kõhukinnisust. Kuigi need nähud on ebamugavad ja ebameeldivad, on need raseduse ajal täiesti tavalised ja ei kujuta endast mingit ohtu.

9. Kuidas saan oma seedimise korda?

Kõhukinnisuse vältimiseks söö rohkelt puu- ja köögivilju, kiudaineid ja joo piisavalt vett. Kõrvetisi aitab ära hoida rasvase, happelise ja vürtsika toidu vältimine ning söömine väikeste portsjonite kaupa.

10. Äkki ma ei saa aru, kui sünnitus algab?

Võib juhtuda, et sa ei saa aru, kui looteveed puhkevad. Filmidest tuttavat plahvatust ja suurt veehulka ei pruugi tulla, vesi võib vaikselt tilkuda või niriseda ja sa võid arvata, et see on voolus või sul on põiega probleeme. Kindlasti ei ole võimalik maha magada emaka kokkutõmbeid, sest seda valu ei ole võimalik millegi teisega segi ajada ega võrrelda.

Allikas: Parenting