Kui varasemalt oli tavaline, et peres oli 5-6 last ning sünnitamine oli kodune sündmus, siis tänapäeval ei ole väga paljud noored üldse sünnitusega kokku puutunud ning saavad sellest ettekujutuse vaid Hollywoodi filmidest. Filmidest jääb aga väär mulje, et sünnitus on eluohtlik ja kiirelt kulgev kriisiolukord, mille puhul tuleb kiiresti haiglasse tormata ning arstide käe all abi saada

Kui varasemalt olid naise sünnitoetajateks ja abilisteks suguvõsa teised naised, kes jagasid omavahel kogemusi ja hoolitsesid tulevase ema eest sünnituse ajal, siis tänapäeval on olulisimaks tugiisikuks naisele sünnituse ajal tema partner. Eestis lubatakse isasid sünnituse juurde alles alates 90-ndate keskpaigast ning nüüdsel ajal on isa sünnituse juures viibimine pigem reegel kui erand. Sünnituse juures viibib ligi 90% isadest.

Tegelikult on sünnitus aga loomulik ja loominguline protsess, mis üldjuhul ei kujuta ema ega lapse elule mingit ohtu. Lapsevanemateks saades on nii emale kui ka sünnituse juurde tulevale isale vajalik kui neil oleks hea ülevaade sellest, mis sünnitustoas juhtuma hakkab ja kuidas isa saaks oma naist selles protsessis kõige paremini aidata. Sünnitoetaja võib olla sel teekonnal usaldusisikuks ja nõuandjaks, et pere võiks oma lapse sünnile vastu minna enesekindlalt ja elevusega, selmet tunda hirmu ja segadust.

Professionaalse sünnitoetaja või tasulise ämmaemanda kaasamine sünnitusprotsessi on muutumas järjest populaarsemaks. Üha rohkem peresid hakkab mõistma pehme ja turvalise sünni tähtsust ja teadvustama kui suur roll selles on inimestel, kes viibivad sünnitustoas. Sünnitoetaja ehk doula roll on pakkuda füüsilist, emotsionaalset ja informatiivset tuge tulevasele emale ja ka isale nii lapseootuse ajal ja ka sünnitusel, kui pere seda soovib. Sünnitoetaja on perele hästi tuttav inimene, kes toetab lapsevanemate otsuseid, saab luua rahuliku ja turvalise atmosfääri sünnitustoas ning aidata kaasa sünnituse kulgemisele nii, nagu pere soovib.

Sünnitoetajast võib abi olla ka pärast lapse sündi, et kehalise ja hingelise taastumisega hästi toime tulla. Tihtipeale kuluvad ära ka nõuanded imetamise kohta. Hea on aidata tita kohe õigesti rinnale, et edaspidine lapse toitmine kulgeks probleemideta. Samuti saab läbi arutada küsimused lapse hooldamise ja une kohta. Abi tuleb küsida alati ning rumalaid küsimusi olemas ei ole.

Riinu Verlin on kvalifitseeritud sünnitoetaja, rasedate joogaõpetaja, imetamisnõustaja ning 10 lapse ema, kes on kümne aasta jooksul toetanud paljude perede lapseootust, sünnitusi ja väikelapse kasvatamise aastaid.