Nii lastearst kui ka perearst on saanud erialase ettevalmistuse. Lastearst on spetsialist, kelle kitsamaks erialaks on lastehaigused, lapse arengu jälgimine ja sellega seotud probleemid.

Inimese ealised iseärasused mõjutavad diagnoosi ja ravimeetodeid, seetõttu on oluline märkida, et laps ei ole väike täiskasvanu. Lapse haiguspildis mängib olulist rolli tema vanus. Näiteks ägeda viirusinfektsiooniga kaasnev nohu kulgeb imikul tugeva ninakinnisuse ja raske hingamisega. Meie peame last aitama, tagamaks avatud hingamisteed. Seevastu koolilaps näiteks saab antud juhul juba ise hakkama.

Nii nagu täiskasvanutel peab arst arvestama krooniliste haiguste olemasoluga, peab lastearst arvestama lapse arenguga seonduvaid iseärasusi. Sageli on lastel ka puhtalt vanusele iseloomulikke muresid, mis esialgu paistavad haigusena (nt söömisprobleemid). Seega, ravi erineb suurel määral.

Palun tooge mõned näited, millised on need peamised mured lapse kasvades imikueast koolilapseni.

Esimesel eluaastal tekib vanematel palju küsimusi, sest kõik on uus, ja see on iseenesestmõistetav. Siinkohal mängivad suurt rolli lapsevanemad ise. Laps areneb kiiresti ja palju muutusi toimub üheaegselt. Alati on parem haigust kahtlustades tulla ja nõu küsida, sest tihti pole tegemist haigusest tuleneva probleemi, vaid lapse arengule iseloomuliku nähtusega.

Lasteaiaealiste suurimad mured on sügistalvisel perioodil kindlasti sagedased haigestumised viirusnakkustesse. Esimestel lasteaia-aastatel võib ette tulla ka kohanemisraskusi ning logopeedilisi probleeme.

Koolilaste sagedasemateks muredeks peale viirushaiguste on seevastu toitumis- ja käitumisprobleemid, ning üha sagenevad nägemisega seonduvad mured, mis tulenevad näiteks nutiseadmete tihedast kasutusest.

Millal on õige aeg külastada lastearsti ja kuidas on lood teenuse kättesaadavusega?

Lastearsti poole tasub pöörduda alati, kui lapsega tekib probleeme. Sageli saadavad ka perearstid konsultatsiooniks patsiente. Lastearsti teenus ambulatoorselt oleks tegelikult oluline kõigile lastele. Meil on olemas tugevad kõrgema etapi lastehaiglad Tallinnas ja Tartus, aga esmatasandi lastearsti teenus kahjuks puudub.

Fertilitases võtavad lapsi vastu neli pikaajaliste kogemustega lastearsti ning ootejärjekorrad on suhteliselt lühikesed. Peredele pakutakse eeskätt väikelapse jälgimise võimalust, ravi osutame aga igas vanuses lapsele, sest peale beebide jälgimise pakume ka pediaatria teenuseid kuni 16. eluaastani ning teostame kõik vajalikud vaktsineerimised.

Sisuliselt saab meie juures last jälgida alates rasedusajast kuni hilise teismeeani. Teenuseid pakuvad ämmaemandad, kõrva-nina-kurguarstid, füsioterapeudid, logopeedid, endokrinoloogid, lastekirurgid, ortopeedid ja neuroloogid, hambaarstid. On võimalik teostada erinevaid laboratoorseid uuringuid, ultraheli- ja röntgenuuringuid.

Fertilitase lastearstid võtavad vastu Viimsis, Mustamäel ja Südalinnas. Täpsemat infot teenuste kohta leiab www.fertilitas.ee

Jaga
Kommentaarid