2. Uni. Lapse esimesel eluaastal võib juhtuda, et magad kuude kaupa vaid 2-3 tunni kaupa öösel. Päeval võib tita teha ainult pooletunniseid uinakuid, nii et selle peale ka väga loota ei saa, et päeval end välja puhkad. Miks aga sinu beebi terve öö järjes ei maga, vaata SIIT!

3. Mõistus. Kuna sa ei maga, pole sul mõistuse ja mäluga kõige paremad lood. Sa võid panna autovõtmed jäätisetopsi sisse sügavkülmikusse ja unustada poekoti koos ostetud asjadega poodi, rääkimata sellest, et sa ei suuda meenutada oma sõbrannade sünnipäevi või seda, mis päev täna üldse olla võiks. Kas imetamine muudab tõesti peast soojaks, seda loe SIIT!

4. Tervis. Küüned ja hambad on esimesed, mis raseduse tõttu kannatavad. Hemorroidide ja rebenditega puutub kokku iga teine sünnitanud naine. Lisaks palju muid tervisehädasid. Kõik need sünnitusjärgsed asjad, millest eriti rääkida ei taheta — nende kohta loe SIIT!

5. Keha. Vähestel õnnelikel taastub figuur pärast lapse sündi. Mingid märgid jäävad ikka — pehmem kõht, väljaveninud tissid või venitusarmid annavad märku, et oled teise inimese enda sees valmis küpsetanud ja ilmale toonud. Missugused näevad välja naiste kehad tegelikult pärast sünnitust, vaata SIIT!

6. Raamatute lugemine, kinos ja teatris käimine, trenn ja muud meelelahutused. Vaata punkti nr 1.

7. Täiskasvanutele mõeldud filmid ja saated televiisorist. Neid näed ainult siis, kui laps magab, kui sa siis veel ärkvel suudad püsida. Päeval mängivad telekast ainult multikad. Või kui hästi läheb, siis kuu aega järjest ainult üks multikas.

8. Enda maitse järgi tehtud söök. Unusta tšilli, koriander, kookospiim, ingver ja muud vähegi eksootilisemad maitsed. Lapsed ei taha teravaid maitseid ja nõuavad kartuliputru või makarone. Ja pärast tööpäeva ei viitsi sa tõenäoliselt mitut erinevat toitu valmistada, nii et lepid sellesama kartulipudru või mõne muu lapsesõbraliku roaga.

9. Restoranis käimine. Vähemalt nendesse söögikohtadesse, kus puudub lastenurk, sul enam mõneks ajaks asja pole.

10. Sõbrannad. Lastetud sõbrannad kaovad su kõrvalt kiiresti, sest avastate üsna ruttu, et teil pole omavahel enam millestki rääkida. Heal juhul ilmuvad nad mõne aja pärast su ellu tagasi, aga ei pruugi.

11. Segamatud vestlused. Lastel on alati just siis midagi hästi tähtsat öelda ja nad ei saa sellega sekunditki oodata, kui sul on sõbrannaga üle pika aja vestlus pooleli.

12. Pidutsemine. Esiteks pole selleks aega ja teiseks ei raatsi sa tunnikestki oma niigi vähesest uneajast pidutsemisele ja pohmellile raisata.

13. Reisimine. Lastega reisimine on paras peavalu ja suur tõenäosus on, et sa ei viitsi kogu seda jama ette võtta. Alustades ülipiinavast lennureisist lõpetades allergiate, putukate ja kõhuhaigustega, mis välismaal kimbutada võivad — ei, aitäh, parem jään koju. Aga kui ikka tunned, et tahad reisile koos lastega, siis loe esmalt soovitusi SIIT!

14. Muuseumid, kirikud, ajaloolised hooned ja varemed reisil. Isegi kui oled julgenud reisimise ette võtta, veedad kogu puhkuse kas basseini ääres, rannas, vee- või lõbustuspargis. Pikki jalutuskäike mööda ajaloolisi tänavaid või muuseumikülastusi ei ole võimalik koos virisevate ja väsinud lastega teha.

15. Raha. Arvatavasti pole sul reisile mineku jaoks üldse rahagi, sest laste ülalpidamine on osutunud ootamatult kulukaks. Sa küll teadsid, et lapsed on kallid, aga et niii kallid…

16. Enda peale raha kulutamine. Kui on valida, kas osta uued saapad endale või lapsele, jätad enda omad poodi ja võtad kaasa lapse omad. Oma teatripileti raha loovutad sa lapse kooliekskursiooniks ja raamatupoes ostad oma lemmiku asemel põngerjale uued vildikad ja plastiliini.

17. Hea maine tööl. Emapalga lõppemisel tööle tagasi minnes avastad, kui palju pead tegelikult lapse tõttu töölt eemal viibima. Lõputud haiguslehed, lasteaiapeod, lastevanemate koosolekud, arenguvestlused (nii laseaias kui koolis,) arstilkäigud jne organiseeritakse kõik tööajale ja sina muudkui vabandad, et pead jälle ära käima. Kolleegid ei ole õnnelikud.

18. Korras ja puhas kodu. Seda ei saa sa enne tagasi, kui lapsed on kodust välja kolinud, ehk siis umbes 20 aasta pärast. Seniajani võid arvestada vildikajoonistega seintel ning sokkide ja saiapuruga põrandal. Pluss legod, millele sa korduvalt ja korduvalt peale astud.

19. Privaatsus. Rahulikult ja täitsa üksinda pissil või duši all käia või riidesse panna ei saa sa vähemalt kaks aastat. Alati on keegi ukse taga või ripub jala küljes.

20. Seks. Esiteks võib sünnitus su alumise otsa ära lõhkuda, nii et seks on pikka aega võimatu. Teiseks ei ole sul selleks aega. Kolmandaks pole sul energiat. Neljandaks pole sul tuju, kui oled pidanud päev otsa lapse kisa kannatama ja tema tahtmisi täitma. Seksi kohta pärast sünnitust loe SIIT!

21. Meelerahu. Sellest hetkest, kui oled rasedustriibud testile ja peag ka oma kõhunahale saanud kuni surmani mõtled ja muretsed sa oma järeltulija pärast igal hetkel, olgu ta imik, teismeline või täiskasvanu.