Kuna emotsioonidega manipuleerimine mõjub väga hävitavalt, on oluline see varakult ära tunda. Tegemist pole siiski nii lihtsa ülesandega, kui esmapilgul tunduda võib — manipulaatorid tegutsevad väga oskuslikult. Nad alustavad vargsi ning liiguvad aegamisi edasi niiviisi, et sa ei saa sageli arugi, mis juhtub. Õnneks on tunnetel mängijaid küllalt kerge tuvastada, kui tead, milliseid märke otsida ja vaadata.

1. Nad üritavad õõnestada sinu arusaamist tegelikkusest.

Tegemist on uskumatult oskuslike valetajatega. Nad suudavad sind veenda, et midagi ei juhtunud, kuigi tegelikult juhtus ikka küll või et nad ei öelnud ega teinud seda, mida tegelikult ütlesid-tegid. Probleem on sellest, et nad valetavad nii osavalt, et üsna sageli avastad, et kahtled oma mõistuses. Veenmine, et mis iganes ka juhtus, on see sinu ettekujutuse vili, on väga võimas moodus, kuidas sind segadusse ajada.

2. Nende sõnad ja teod ei lähe kokku.

Manipulaatorid ütlevad sulle seda, mida sa kuulda tahad, kuid nende teod räägivad teist keelt. Nad väljendavad toetust, kui su elus on raske aeg, kuid käituvad samas nii, et ei tee su elu kuidagi kergemaks ning su abipalve muutub täiesti mõttetuks. Nad räägivad, kui õnnelikud nad on, et sind tunnevad ja seejärel käituvad nii, nagu sa ripuksid neil kaelas nagu veskikivi või hädakoorem. See on lihtsalt teine moodus su elu õõnestada ja sind oma mõistuses kahtlema panna. Nad panevad sind tegelikkuse kohta küsimusi esitama ning suruvad su ettekujutuse neile sobivasse vormi.

3. Nad on eksperdid süütunde tekitamises.

Emotsionaalsed manipulaatorid on meistrid tekitama sinus süütunnet nii, et see neile kasu toob. Kui muretsed millegi pärast, mainivad nad seda sellisel moel, et hakkad end süüdi tundma. Ja kui sa oma murest neile ei räägi, tegutsevad nad nii, et tunned end süüdi, et selle endale hoiad — hakkad end ise omas rasvas ehk mures praadima. Kui sul on tegemist emotsionaalse manipulaatoriga, on kõik, mida sa teed, vale, sõltumata sellest, millise probleemiga on tegemist — süüdi oled alati just sina.

4. Nad mängivad ohvrit.

Mitte kunagi pole mitte miski nende süü. Pole vahet, mida nad teevad, alati on süüdi keegi teine. Keegi teine sundis neid seda tegema ning tavaliselt oled selleks teiseks sina. Kui sa vihastad või ärritud, on sinu süü, et sinu ootused on ebamõistlikud; kui tema ärritub, oled sina süüdi, et talle närvidele käisid. Nemad ei võta iialgi millegi eest vastutust.

5. Kõike on liiga palju ja see saabub liiga kiiresti.

Pole vahet, kas tegemist on isiklike või ärialaste suhtega, emotsionaalsed manipulaatorid leiavad alati võimaluse mõne astme vahele jätta. Nad jagavad sinuga oma tundeid, arvamusi ja mõtteid liiga palju ja liiga vara ning ootavad-loodavad, et sina vastad samaga. Nad jätavad endast haavatava ja tundliku mulje, kuid tegemist on riukaliku käitumisega. Selle kõige mõtteks on panna sind tundma end erilise inimesena, kellele on lubatud nende hingele lähedale pääsemine, kuid samal ajal püüavad nad sinus tekitada kaastunnet ja sokutada vastutuse oma tunnete eest sinu õlule.

6. Nad on energiavampiirid.

Nad on loodud imemaks välja tundeid ja energiat neid ümbritsevatest inimestest. Kui neil on paha tuju, siis kuulevad-näevad seda kõik kõrvalseisjad. Kuid see pole sugugi mitte kõige hullem. Nad on nii osavad, et teised mitte ainult ei tea nende tunnetest, vaid nad hakkavad ennast ka samamoodi tundma. Ja see loob õhkkonna, kus kaaskodanikud tunnevad end manipulaatori tujude eest vastutavana ning hakkavad nende tuju tõstma.

7. Nad on lahkelt nõus aitama, isegi vabatahtlikult. Ja siis käituvad nagu märtrid.

Algne innukus asendub peagi ohete ja nurinaga, et see, mida nad teha lubasid, on osutunud ikkagi väga suureks koormaks. Ja kui sul selle peale puna palgele kerkib, keeravad nad asja nii, et veenavad sind — nad tahavad kindlasti aidata ning tegelikult oled sa paranoiline, et arvad, justkui nad ei tahaks. Eesmärk? Tekitada sinus süü- ja võlglasetunnet ning võib-olla isegi pisut seda, et arvaksid, et oled peast segi.

8. Nad on alati sinust sammukese võrra eespool.

Pole tähtis, kui suur on sinu probleem — nende oma on alati suurem. Nad seavad su kaebused kahtluse alla, väites, et nende mured ja probleemid on palju-palju kordi tõsisemad. Sõnum? Sul pole mingit põhjust kaevelda, pane suu kinni ja ole vait.

9. Nad tunnevad su nõrku külgi ega häbene neid rünnata.

Nad teavad, mis on sinu nõrgad kohad ning on kiired seda teadmist sinu vastu ära kasutama. Kui kehakaal sulle muret tekitab, kommenteerivad nad seda, mida sa sööd ning kuidas riided sulle sobivad (ei sobi); kui muretsed eelseisva ettekande pärast, viitavad nad sellele, et kui hirmutavad ja hinnangulised on su kuulajad. Nende teadlikkus sinu tunnetest on väga hea ning nad kasutavad seda ära, et sa end mingil juhul paremini ei tunneks.

Manipulatsioonidest ülesaamine

Emotsionaalsed manipulaatorid ajavad sind hulluks, sest nende käitumine on nii mõistusevastane. Ära tee viga, et arvad, justkui oleks sellel mingi sinuga seotud põhjus. Ära reageeri nende tegemistele ega arvamistele kunagi omalt poolt emotsionaalselt, ära lase end keerisesse tõmmata.

Ära püüa neid nende enda mängus võita. Distantseeri ennast neist emotsionaalselt ning suhtu neisse nagu teaduslikku projekti või häirega inimestesse. Sa ei pea vastama emotsionaalsele kaosele, ainult faktidele.

Emotsionaalse distantsi seadmine ja hoidmine nõuab teadlikkust. Võid sellise inimese emotsioonipuhangu peatada, kui näed, et ta taas sinu nõrku külgi ära kasutab. Mõnikord võid sellise inimesega suheldes leida end olukorras, kus pead end koguma ning siis edasiminekuks parima tee valima. See on õige ning sa ei peaks kartma aeg-ajalt just niiviisi käituda.

Mõned inimesed tunnevad, et nad ei saa neid ümbritsevat kaost kontrollida, sest töötavad või elavad koos manipulaatoriga. Kuid see pole tõsi. Kui oled manipulaatori kindlaks teinud, näed, et tema käitumine on etteennustatav ja kergesti mõistetav. See teadmine varustab sind ratsionaalse mõtlemisega, millal ja kus talle vastu seista ning millal ja kus seda mitte teha. Võid paika panna kindlad piirid, kuid pead seda tegema teadlikult ja ennetavalt, ise aktiivne olles.

Kui lased asjadel loomulikku kulgu pidi veereda, leiad end ikka ja jälle ebameeldivatesse vestlustesse mässituna. Kui piirid paika sead ja otsustad, millal ja kus sa raske persooniga tegeled, kontrollid enamikku tekkivast kaosest. Ainus nipp seisneb selles, et peab end pidevalt n-ö laskevalmis hoidma ega tohi lasta piire nihutada, kui manipulaator seda proovima peaks. Ja ta proovib kindlasti.

Emotsionaalsed manipulaatorid võivad su enesehinnangu täiega õhku lasta ja panna sind arvama, et oledki päriselt hull. Kuid pea meeles: mitte keegi ei suuda sinuga manipuleerida, kui sa sellega nõus pole ning koostööst keeldud.

Allikas: businessinsider.com