Võta aega ja anna aega. Hetked, mida teismeline vanematega jagab, on lühikesed ja kulla väärtusega. Tal on pikad päevad koolis, kodus palju õppida, huviringid ja sõbrad. Leppige lapsega kokku aeg, mil olete ainult temaga – teil on ju märkmikus kirjas teisedki tähtsad kohtumised. Hästi võiks sobida ühine poeskäik ja lõuna kohvikus, samuti teid mõlemaid erutav film või teatrietendus.

Leppige kokku! Palju lihtsam on koos elada, kui kõik osapooled järgivad ühiselt loodud reegleid. Ka vanemad. Samas tuleb mõista, et alati ei saa reeglitest kinni pidada, sest elus on asju, mis iga kord meist ei sõltu.

Püüdke suhelda. Tüdrukud on jutukamad, nendega on lihtsam vestlust arendada ja infot saada. Poiste puhul ärge kontakti hoidmisel alla andke – ka nemad vajavad suhet lapsevanemaga sama palju kui tüdrukudki. Kui teismeline on äge vastanduja, võib isal olla lihtsam suhelda tütrega ja emal pojaga. Seda võib ka ära kasutada, mis aga ei tähenda, et teine vanem lapsega suhtlemisest loobuks.

Ärge kartke konflikte. Ärge unustage, et konfliktis on alati mitu osapoolt. Ka teie peate nägema enda poolt lahendusvõimalusi. Tülileek lahvatab rahuldamata vajadustest. Tehke selgeks, mis need vajadused on, ja püüdke leida võimalus nende rahuldamiseks. Samuti tuleb anda õdedele-vendadele võimalus omavaheline tüli ise ära lahendada. Sinna vahele pole kohtunikku tarvis, aga abistada võite küll. Pidage silmas, et kõige olulisem pole mitte konflikti tulemus ja otsus, vaid protsess, millest saame kogemusi.