Anne Härmi (29) ja Peteri (33) Sakus elavas peres kasvavad lasteaialaps Joosep (kohe 4) ja Elias (1,5), kes on praegu veel kodune. Joosepi lasteaeda minnes oli Anne üllatunud: “Lasteaias pakutakse magustoitu vahel kolm korda päevas. Samas räägivad terviseedendajad, et suhkrut tarbitakse liiga palju ja lastel on ebatervislikud toitumisharjumused.” Naisel on raske mõista, miks peab iga lõunasöögi järel olema magustoit. Miks tekitada lapses harjumus, et kui korralikust toitvast söögist on kõht täis, siis peab midagi magusat otsa tulema?

Ohtra suhkruga kohukesed, jogurtid, kohupiimakreemid ja mahlajoogid võiksid tema hinnangul samuti menüüst puududa. Samas ei ole Anne põhimõtteline magusavastane – sünni­päevadel maiustuste pakkumine on tema arvates tore traditsioon.

Küsimusi tekitavad ka sellised toidud nagu pelmeenid ja hommiku­söögihelbed piimaga. ”Samuti on nukker, kui menüüs on kirjas “makaronid hakklihaga” ning siis pakutaksegi puhtalt makarone ja hakkliha,” arutleb ta. “Kodus on meil just need ime­lihtsad toidud, kuhu saan väga edukalt kuhjaga köögi- ja aedvilju lisada. Lapsed söövad, ise märkamatagi, suure isuga riivitud porgandit, suvikõrvitsat, porrut ja peeti.”

Anne tunnustab, et lasteaia menüüs on palju ka tervislikku: hommiku­söögiks pakutakse helveste ja piimasupi kõrval õnneks ka sooja putru, lõunaks suppi või praadi. Samas kuulub toidukorra juurde sageli joogiks piim, mis Anne silmis pole vajalik. Joogiks olgu ikka vesi. Hea on aga see, et lapsele endale söök maitseb.