Leia üles armastus iseenda vastu

Su enesehinnang on tõenäoliselt olematu, sest su ahistaja suutis sulle pähe taguda, et sa oled mõttetu, väärtusetu, kasutu ja loll. Vägivallatsejad kasutavad ohvri alandamist selleks, et oma tahtmist saada. Aga mõtle nüüd tagasi oma saavutustele — kas saamatu ja loll oleks suutnud jõuda sinna, kus sina praegu oled? Sa tulid tema juurest ära, sa astusid esimese sammu ja see tähendab, et oled erakordselt vapper ja tubli naine! Paljud väga edukad naised on koduvägivalla all kannatanud, aga nad on sellest välja tulnud ja oma karjääri ja isikliku elu uuesti ja üles ehitanud ning aitavad ja innustavad nüüd teisi. Sinagi võid olla üks neist.

Alusta sellest, et räägi oma kogemustest teiste inimestega, kes on sama tee läbi käinud. Nad mõistavad sind ja koos leiate jõudu ja indu, et edasi minna. Kui sa veel ei julge või ei taha kellegagi näost näkku kohtuda, leia edulugusid ajakirjadest või internetist. Ümbritse ennast inimestega, kes armastavad ja austavad sind — nemad aitavad sul ignoreerida enesehävituslikke mõtteid, mida su terroriseerija on su pähe istutanud. Usu oma võimetesse ja tõesta endale iga päev, kuidas sa tegelikult suudad teha asju, milleks sa ei uskunud end võimeline olema. Kiida ja austa ennast nende igapäevaasjade eest, millega sa suurepäraselt hakkama saad, näiteks laste kasvatamine nende jaoks turvalises ja rahulikus keskkonnas.

Ela tänases päevas

Tõenäoliselt ei möödu hetkegi, mil sa ei meenutaks ega elaks läbi möödunud õudusi. Kuigi oled tänaseks sellest kõigest vaba, ei suuda sa veel unustada ega minna lasta ning oled pidevas valveseisundis. Sulle võib tunduda, et normaalne elu on kuskil kättesaamatus kauguses või miski, mis juhtub ainult teiste inimeste, aga kindlasti mitte sinuga. Trauma läbi elanud inimese puhul on sellised mõtted ja tunded täiesti normaalsed ja sa ei ole imelik või rumal, et niimoodi mõtled ja läbielatut protsessid.

Tervenemise ja edasi liikumise jaoks oleks vaja natukene oma mõtteviisi muuta. Su ekskallim on röövinud sinult nii palju aega ja vabadust, et sa tegelikult ei peaks tema peale enam sekunditki raiskama. Maailm on imeline paik, kus nautida kevadist lillelõhna, klaasikest kvaliteetveini, šokolaadi ja sõbrannade seltskonda. Inimene, kes sind traumeeris, võttis kõik need väikesed naudingud su elust ära, sest ta soovis, et sa oleksid õnnetu. Ära paku talle seda rõõmu, et pärast lahkuminekut ikka veel norutama jääd. Parim, mida saad enda heaks ja talle väikeseks kättemaksuks teha, on elada rõõmsat, rahulikku ja õnnelikku elu, sest sinu õnn teeb tema õnnetuks!

Paraku on nii, et mida vähem sa püüad millegi peale mõelda, seda rohkem seesama asi su pähe ronib. Lahenduseks on see, kui annad oma ajule palju muid põnevaid asju, millega tegeleda. Leia endale hobi, võta ette mõni online-kursus, pea päevikut, tee trenni, meisterda lastega, loe raamatuid — ükskõik mida, et oma mõtteid mujale saada.

Võta võim enda kätte

On väga suur võimalus, et ekskallim üritab teie last sinu vastu ära kasutada. Kui tema käes oli pere rahakott, on tal võimalik sind ka majanduslikult mõjutada ning arvatavasti ta seda juba teebki. Ilmselt keerab ta rahakraanid kinni ja püüab läbi laste ja alimentide sinuga manipuleerida.

Kuigi algus on sulle ilmselt väga raske, püüa tema mõjuväljast nii kaugele pageda kui vähegi suudad. Sa astusid esimese sammu ja läksid tema juurest ära! Alimente saad seaduslikult taotleda kohtu kaudu. Vaata lähemalt Eesti.ee portaalist. See on keeruline, kuid sina ei pea tema elu lihtsaks ja enda elu veel keerulisemaks tegema sellega, et loobud lastele elatisraha nõudmisest. Sa ei pea enam mõtlema sellele, mida ta sinust arvab või mõtleb. Mõelgu, mida tahab! Tema oli see, kes otsustas sinu ja võib-olla ka su laste vastu kätt tõsta ja sellise inimese arvamus ei peaks sulle enam korda minema.

Loodetavasti on sul võimalik temaga kokkupuuteid täielikult vältida, aga kui see osutub võimatuks, võta süda rindu ja ära lase tal enam ennast mõjutada! Sina oled see, kes otsustab nüüdsest enda ja laste elu üle. Sina oled see, kes otsustab, kuidas asjad käivad. Tal ei ole enam sinu üle võimu.

Otsi abi

Mõned koduvägivalla ohvrid saavad teistega vestlemisest abi, teised aga tunnevad, et rääkimine kisub niigi valusad haavad veel rohkem lahti ning soovivad lihtsalt unustada ja edasi liikuda. Tee nii, nagu sulle parim tundub. Pea meeles, et neid inimesi, kes sind aidata soovivad, on tegelikult palju! Alusta näiteks Tallinna Naiste kriisikodu lehelt või Politseist.

Ära häbene lisaks õiguslikule abile otsida ka psühholoogilist abi. Sa oled läbi elanud mõeldamatult jõhkra trauma ja sellest üle saamiseks on professionaali toetus ja nõu hädavajalik. Sa pole nõrk, loll või hull, kui psühholoogi vastuvõtule lähed, hopis vastupidi — see näitab, et sa oled tugev ja tark naine, kes hoolib enda ja oma laste tervisest ja heaolust.

Paljusid aitab ka vestlemine sõbrannade või lähedastega, aga kui sina tunned, et sellest jääb väheseks, ongi aeg pöörduda väljaõppinud nõustaja poole. Tema oskab sulle soovitada õigeid võtteid lõõgastumiseks, sundmõtete peletamiseks jne.

Vali õnn

Mõnikord ongi elu erakordselt nõme ja juhtuvad sellised kohutavad asjad, mida poleks osanud uneski näha. Kuid oluline on, kuidas sa koledustega toime tuled. Aschwitzi koonduslaagrist eluga pääsenud psühhiaater Victor Frankl on meenutanud, kuidas ta jälgis kaasvange ja seda, mil moel inimesed oma saatusega leppisid. Need, kes tundsid, et neil ei ole enam põhjust edasi pingutada ja elada, suridki laagris. Ellu jäid enamjaolt need, kes säilitasid lootuse ja elutahte.

Ka sinul on võimalik valida, kuidas sa oma minevikuga hakkama saad. Isegi siis, kui ekskallim tänapäevani püüab su ellu tungida ja sulle haiget teha, võid sa otsustada, et sa ei lase tal ennast mõjutada, sest tahad õnnelik olla. Frankl ütleb selle kohta: „Sinult võidakse kõik ära võtta, kuid keegi ei saa otsustada või valida seda, kuidas sa sellesse suhtud! Sa saad ise otsustada, kuidas sa antud olukorrale lähened!”

Õnn on sinu enda valik ning valides positiivse ellusuhtumise hoolimata kõigest, oled sa väga vapper ja võimas naine!

Foto: Shutterstock

Kaalu andestamist

Me kipume arvama, et andestamine sõltub teisest inimesest ehk miks anda andeks kellelegi, kes oma tegu isegi ei kahetse?! Aga andestada ei tuleks mitte tema, vaid sinu enda pärast. Sina saad otsustada, kas annad andeks või mitte ja kas sa soovid seda või mitte. Andestamine mõjub su vaimsele tervisele igal juhul hästi, sest see tähendab, et oled valmis tema põhjustatud valust ja traumast lahti laskma ja edasi liikuma. Andestades teed teadliku valiku oma lööjat enam mitte vihata, sa annad ta oma mõtetes vabaks. See, mida ta sulle tegi, oli õudne ja julm, aga sellest lahti öeldes on sul võimalik paraneda ja edasi minna.

Ära vaiki oma kogemusi maha

Koduvägivald ei tähenda seda, et sinu elu on nüüd läbi. Samuti ei tähenda see, et pead terve elu seda taaka enda seljas kandma. Peale koduvägivalla ohvri on sinus veel nii palju teisi külgi ja omadusi — sa oled hea ema, ilus naine, ustav sõbranna, tore kolleeg, armastav tütar oma vanematele, meeldiv naaber, hea kokk, osav käsitööline jne jne. Arvatavasti jõudsid sa iseenda selle pideva terrori käigus täitsa ära kaotada ega mäletagi enam neid teisi külgi endas, aga nüüd on lõpuks aeg need üles leida ja enda vastu lahke olla.

Kui sa vähegi suudad oma kogemustest kellelegi rääkida, tee seda kindlasti. Pea alati meeles, et sinul ei ole midagi häbeneda, sest sina ei ole süüdi. Ja teine tähtis punkt: kuna perevägivallast räägitakse nii vähe, aga seda kogevad tegelikult nii nii paljud naised, võid sa oma loo rääkimisega anda kellelegi indu ja jõudu sellest ringist välja murdmiseks. Sa võid päästa kellegi elu!

Allikas: BubHub