Kui hommik algab aga ebaõnnestumistega, ollakse Goodwin’i sõnul juba heast algusest maha jäänud. Nii peab inimene kulutama järelejäänud energiat selleks, et jääda rahulikuks ja oma tavapäraste asjade ajamine nõuab suuremat pingutust. Mida rohkem kulutab inimene energiat, et jääda rahulikuks, sest ta jäi rongist maha või äratuskell vedas alt, seda vähem jääb alles jõudu keskendumaks olulistele asjadele, milleks on näiteks töö, suhted perekonnas või mis iganes sellel hetkel tähelepanu nõuab.

Samas leidub ka füsioloogilisi põhjuseid, miks tasub eelistada hommikul ärkamist. Nimelt on kehal looduslik rütm, mis töötab 24-tunnise tsüklina. See tsükkel reguleerib uneaega, energiataset, ainevahetust ja teisi keha täisväärtuslikuks toimimiseks olulisi funktsioone. Seetõttu on päevarütm oluline ning määrab ära, kas inimene teeb endale pigem head või halba.

Pennsylvania ülikooli arstiteaduskonna psühhiaatria osakonna kaasprofessori Namni Goel’i sõnul on hommik kõige olulisem aeg, mis määrab ära päeva tervisliku seisundi. Hommikused harjumused üldiselt on omakorda olulised aga lühi- ja pikaajalise tervisliku seisundi osas.

Siin on Ellen Goodwini ja Namni Goel’i üheksa soovitust, kuidas alustada päeva edukalt:

1. Plaani ette

Homse päeva edukaks alguseks saab juba täna üht-teist ära teha. Oluline on plaan, kuid see ei pea olema minutilise täpsusega paigas, vaid üldiselt looma pildi päeva olulisematest sündmustest.

Samuti tasub valmis panna järgmise päeva riided ning vaadata, et tervisliku hommikusöögi tarvis on vajalikud komponendid olemas. Kuigi algselt võib jääda mulje, et plaanimine võtab suure osa ajast ära, aitab see hoopistükkis vältida stressiväsimust. Nii saab inimene keskenduda olulisematele otsustele, sest väiksed otsused on juba mõeldud-tehtud ja nendele ei kulu lisaenergiat.

2. Ära lükka äratuskella edasi

Äratuskella edasilükkamine mõne minuti võrra võib esialgu tunduda hea mõttena ja keha kuulamisena, ent pikas perspektiivis on see pigem kahjulik kui kasulik, sest nende 10 lisaminuti jooksul on unekvaliteet madal. Korralik unetsükkel kestab umbes 90 minutit. Igapäevane õhtul magamajäämine ning hommikul ärkamine aitavad hoida ööpäevase rütmi tasakaalus, mis omakorda hoiab tasakaalus energiatasemed ja organismi ainevahetuse. Seetõttu on korralik ja tasakaalustatud unetsükkel väga oluline tundmaks end energilisena päeva edukaks alguseks.

3. Joo vett

Vee joomine on kehale oluline. Hommikut tasub alustada ühe-kahe klaasitäie vee joomisega, sest öö jooksul tekib kehas vedelikupuudus. Hommikuse veejoomine tagab ka korrapärase ainevahetuse.

4. Mediteeri

Goodwini sõnul on mediteerimine pikaajaline viis olemaks loovam, mõtisklevam ja rohkem enesega ühenduses. Mõned inimesed ei pruugi mediteerimisest saada küll energialaengut, kuid kuna see aitab mõelda efektiivsemalt ning tõhusamalt, muudab see päeva edukamaks. Kui on aga raskusi milleltki mõtete eemaleviimisega või enese rahustamisega, tasub proovida päeviku pidamist või värviraamatu värvimist. Goodwini arvates aitavad mõlemad eelnimetatud tegevused rahuneda, keskenduda ja loomingulisemalt mõelda.

5. Tee trenni

Võta energiavarud kokku ning alusta päeva trenniga, mis mõjub kehale hiljem kui autasu, sest see vabastab endorfiine. Need on neuropeptiidid, mis vähendavad valu, ebamugavustunnet, parandavad enesetunnet ja vähendavad stressihormoonide teket. Endorfiinid on sinu kehas olevad valuvaigistid. Teisisõnu annab hommikujooks või tantsutrenn kehale vajaliku energialaksu, mis on oluline päeva positiivseks alguseks.

6. Veeda aega päikese käes

Hommikune päike annab kehale märku, et päev on alanud ning muudab inimese erksaks. Kronobioloogia, mis uurib organismide elutegevuse rütme, näitab, et valgus annab kehale märguande lõpetada melatoniini tootmine — hormoon, mis annab kehale märku, et on aeg magada. Samuti võib ekspertide sõnul vähene päevavalguse käes viibimine tekitada depressiooni ja energiavaegust.

7. Joo kohvi (kodus)

Foto: Shutterstock

Kui tunnete, et kohv või tee mõjub energiat andvalt, tasub see hommikusse rutiini lisada. Paljud uuringud näitavad, et kofeiin tõepoolest aitab inimestel tunda end erksamini ning peletab uimasust. (Samuti tasub valmistada kohv kodus, sest nii kulub vähem raha selle ostmisele kohvikutest.)

8. Söö hommikust

Toit on see, millest keha ammutab energiat. Seetõttu on loomulik, et päeva alustamine söömisega on üks energiat andvamaid tegevusi. Samuti töötab ainevahetus päeva alguses paremini, mistõttu kasutab keha toidust saadud kaloreid efektiivsemalt energia tootmiseks, mis annab päevale hea alguse. Hiljutised uuringud näitavad, et õhtuste söömingute, kõrge kolesterooli ja suure kehakaalu vahel on seos. Hommikusööki ei tasu ka vahele jätta, sest ekspertide sõnul viib hommikuti mittesöömine hilisema ülesöömiseni ülejäänud päeva jooksul.

9. Veeda aega oma pere ja sõpradega

Tasub võtta aega, et minna sõbraga jooksma või süüa perega hommikust. Samuti võib hommikul tööle jalutades helistada kellelegi, kes teeb tuju heaks ning muudab seeläbi päeva päikselisemaks. Sõprade ja meeldivate inimestega koos olemine tõstab tuju ning suurendab energiavarusid.

Allikas: