Siin on mõned näited, mida unepuudus tekitab ja kuidas need lapsevanemaid mõjutavad:

Väsinuna on lapsevanemal raskusi läbi näoilmete rõõmu väljendada

Uuring leidis, et unepuuduse all kannatavatel lapsevanematel on märgatavalt suuremad raskused väljendamaks tundeid läbi miimika. Kuigi uuring leidis, et raskusi tekitab nii rõõmu kui ka halva väljendamine läbi näoilme, tekitab siiski suuremat raskust just rõõmu väljendamine.

Väsinuna näed kurb välja

2013. aastal läbi viidud uuring tõestas, et unepuuduse all kannatavad inimesed näevad ka nukramad välja. Näiteks jätavad kurva mulje punakad silmad, rippuvad silmalaod, paistes silmad, tumedad silmaalused, kahvatu nahk, kortsud silmade ümber ja mossis suunurgad.

Samuti tõestavad erinevad aastate jooksul läbi viidud uuringud, et emotsioonid nagu rõõm, kurbus ja viha kanduvad inimeselt inimesele sekundite jooksul, kaasa arvatud lapsevanemalt lapsele. Teisisõnu kui vanemad on rõõmsad, on ka lapsed rõõmsamad, mis peegeldub nende näoilmes. Kui aga vanemad on kurvad, vihased, närvilised või lihtsalt tuimad, tajuvad lapsed neid näoilmeid negatiivselt. Eriti oluline on see siis, kui laps on kahe-aastane, sest sel ajal areneb välja lapse võimekus saada täiskasvanutest aru nende näoilmete põhjal.

Seetõttu tasub minna õigel ajal magama ja jälgida, et unerütm oleks korras. Väga palju võib elus muutuda positiivsemaks, kui unerütm on korras, sest nii ei kannata inimene unepuuduse all. Sellest tulenevalt on inimene ka õnnelikum ja näeb rõõmsam välja. Niisiis peaksid eriti just lapsevanemad jälgima, et nende uneaeg oleks piisav. Kui magada vähe ja kannatada unepuuduse all, kandub negatiivne üle ka lastele, misjärel kannatavad ka nemad.

Allikas: psychologytoday.com