Liina (27) ja ta väike tütar Emmaly (11 kuud) veedavad suvel kena ilmaga väga palju aega õues, oma aias on selleks võimalus olemas. Kuna preili pole veel aastanegi, on põhiliseks tegevuseks aias looduse avastamine ja maailmaga tutvumine. Väljas jalutamas käies piilub väike Emmaly huviga, mis ümberringi toimub. Lisaks käiakse perega koos suvistel üritustel ja ettevõtmistel.

Nahka tuleb kaitsta

Liina peab õues olles oluliseks, et lapse nahk oleks kaitstud. “Kuigi ma ei jäta ka enda nahka kaitsmata, tundub lapse nahk mulle eriti õrn. Lihtsalt niisama ma teda pikemaks ajaks päikese kätte ei lasegi, kella­ajast hoolimata, minut-kaks on piir,” räägib Liina. Number üks, mida päikselisel kuumal päeval kasutatakse, on päikesekaitsekreem kaitsefaktoriga SPF50 ning peas on hele hingavast kangast servaga müts. “Õues mängides olen teinekord suured vihmavarjud päikesevarjuks võtnud ning kui Emmaly jääb päikese käes magama, suunan käru nii, et pea oleks varjus. Jalgadele panen aga õhukese heleda kanga, et teda päike­se eest kaitsta.” Lapsele valitakse kuuma ilmaga selga lühikesed riided, kuna piigal hakkab väga kergesti palav ning seda rohkem peab teda ka jälgima. Kuumus mõjutab ka lapse seede­süsteemi ning võib põhjustada probleeme söögiisuga. Emmaly pole toidu osas valiv olnud, küll aga eelistab ta ema sõnul palavaga vähem süüa kui tavaliselt. “Loomulikult üritan suvisel ajal pakkuda võimalikult palju värsket ja eelistatult kodumaist toitu. Samuti on oluline, et lapsel ei tekiks vedelikupuudust. Rinnapiima oskab ta küsida, lisaks täidan kuuma ilmaga tema jaoks mitu topsi veega ja asetan need kohtadesse, kus ta ise need kätte saab.”

Liina arvates võiks laps esimesel eluaastal viibida päikese käes mõni minut päevas, et nahk D-vitamiini sünteesiks. Kuna Eesti ilmad on suvelgi heitlikud, annab ema väike­sele Emmalyle D-vitamiini aasta läbi, ka suvel.