“Terves kehas terve vaim – see käib ka laste kohta,” kinnitab Audentese spordiklubi treener Kaire Kaljusto, kes viib läbi mudilaste üldkehalise ettevalmistuse treeninguid. Kergejõustikule suunatud üldkehaline ettevalmistus on lapse arengu mõttes esimeseks treeninguks päris sobiv. 3–4aastaste tund kestab 45 minutit – väikesed pikalt ühele tegevusele keskenduda ei suudagi, kuigi alati on ka erandeid.

Kaljusto ütleb, et sport aitab kaasa tahtejõu ja sihikindluse arengule. Laste puhul on oluline tegevuse mitmekülgsus ja mängulisus ning hea suhe treeneriga. “Mitte numbrilised tulemused pole olulised, vaid rõõm ja sportimisharjumus. Nii väike laps pole intensiivseks treeninguks veel valmis. Küll aga õpetab treeningu distsipliin lapsi oma tegevust vajalikul määral suunama. Mängides õpitakse reegleid, üksteisega arvestama ja ka kaotama, mis võib lapsele esialgu raske tunduda.”

Silvia (21) ja Endel (24) Tanki peres kasvavad spordihuviline poeg Lukas (4) ja tema väike õde Maria (4 k). Ema hakkas pojale huviala valima juba varakult, kuna Lukas on väga energiline ja aktiivne poiss. Treenimisvõimalusi uuriti põhjalikumalt siis, kui aasta alguses Tallinna koliti. “Suur oli mu rõõm, kui kuulsime, et uus lasteaed pakub samuti treeningu­võimalusi,” kiidab ema.

Nüüdseks on poiss jalgpalli mänginud pea aasta. Lisaks alustas septembris ujumisega. “Jalgpall on talle pisikesest peale huvi pakkunud ja seetõttu polnud kahtlustki, milline trenn valida,” räägib Silvia, kelle arvates peaksid vanemad suunama last erinevaid asju proovima, et ta leiaks endale meelepärase tegevuse. Lukas on nüüdseks proovinud kolme trenni, millest jalgpall ja ujumine sobivad talle suurepäraselt ning jäävad poisi ellu ilmselt pikaks ajaks. “Mulle on tähtis, et laps naudiks, mida ta teeb, ja oleks seejuures õnnelik,” kinnitab ema ja lisab, et kindlasti ei tohiks väikelaste trennis keskenduda tulemustele.

Lukase huvi jalgpalli vastu on viimase aastaga kõvasti kasvanud. Kui telekast mõni mäng tuleb, küsib poiss luba matši vaadata. “Koduhoovis palli kõksides on ta samuti palju sihikindlam ja teab, mida peab tegema,” on ema rahul. Samas on poiss tõeline “veehing” ning ema arvab, et kui kunagi tulevikus peab Lukas valima, millise hobiga tõsisemalt tegelda, võib liisk langeda ujumise kasuks.

Trennis peab olema tore

Võimlemisklubi Piruett vanemtreener Helle Suitslepp arvab, et teatud spordialadega võiksid lapsed alustada juba 3–4aastaselt, kuid oluline on seejuures lapse valmisolek: “Huvitegevuse valikul on tähtis lähtuda lapse soovist, kuna laps peaks proovima erinevaid spordialasid, et leida oma lemmik. Varakult alustamine eeldab ka lapse valmisolekut teha koostööd treeneriga, kaaslaste ja vanematega.”

Suitslepa sõnul räägib võimlemise kasuks see, et ala arendab kõiki lihasgruppe läbi mängulise tegevuse. Harjutusi tehakse mõlema käe ja jalaga, suurt tähelepanu pööratakse koordinatsiooni arendamisele. Piruetis pakutakse 2,5–4aastastele võimlemistunde, kus kasutatakse rõngaid, palle, hüppenööre ja muid vahendeid. “Samas teeme akrobaatilisi harjutusi mattidel ning mängime lihtsaid, kuid jõukohaseid liikumismänge,” kirjeldab treener, lisades, et mudilastele on väga olulised loov­harjutused. Et lapsed saaksid liikuda muusika järgi ning ise uusi liikumisi välja mõelda. Võimlemine on emotsionaalne spordiala, trenni mitme­külgsus tagab selle, et põnn ära ei väsi.

Helle Suitslepa sõnul on 3–4aastased spetsialiseerumiseks veel liiga noored. Pigem tuleb vanematel jälgida, et laps tahaks ikka õhinal trenni minna ja oleks vaimustunud nii trennist kui treenerist. Et tal tekiks teadmine – trennis on tore!