“5 kilo alla võtta,” ei mõtle Kristen (42) pikalt.

“4,5 kilost piisab,” korrigeerib Evelin (42).

Kes kodus põhiliselt süüa teeb?

“Mina,” on Evelin leebelt kindel.

“Ta lihtsalt oskab seda paremini,” trotsib Kristen lõbusal ilmel.

Kas Kristen puhata oskab?

“Sel suvel olen ikka paar nädalat puhanud,” arvutab Kristen.

“Pigem ikka aasta jooksul,” on Evelin täpsem.

Kes otsustas kodu sisustamise?

“Mina valisin ilusad asjad,” on Evelin meeldivalt rahul.

“Mina valin intelligentseid asju,” oponeerib kergelt tehnikafriigist Kristen.

Miks te ametlikult abiellunud pole?

“Mina pole tahtnud ametlikult abielluda. Pole valge kleidi unistust. Aga teiste pulmades käia mulle meeldib, räägib naine, kes oktoobris peaks kolmanda poja ilmale tooma. Tüdrukbeebi unistust peres pole. “Peaasi, et saan iseendale roosasid riideid selga panna. Mulle meeldib olla meestest ümbritsetud,” rõõmustab Evelin kolmanda poisi sünni üle.

Kolmetunnise intervjuu käigus ei ole märgata Kristeni ja Evelini vahel ühtegi lahkheli – nad on lõbusad, lõõpivad ning tihti räägivad nii, et üks alustab ja teine lõpetab lause. Kristeni kuvand on olnud avalikkuse ees kui karm kivinäoga poliitik, kuid näost näkku suheldes ei tundu ta sugugi paindumatu.

Evelin on ametilt elukutseline nõunik, juba paarkümmend aastat. Alustas erastamisagentuuri sekretärina ning juba aasta hiljem oli teabeosakonna juht. Kristen kutsus ta erakonda. “Mulle pakuti võimalust teha ise asju, mitte olla see, kes kirub,” meenutab Evelin. Järgnesid ametid linnavolikogu kinnisvaranõunikuna, siis rahvastikubüroo juhina ning seejärel keskkonna- ja hiljem maaeluministeeriumi nõunikuna.

Kõigest on tunda, et naine on selles peres kõrgelt hinnatud – seda kinnitavad Kristeni sõbrad eravestlustes. Sama selgub, kui küsida, kuidas poliittormidest on üle saadud – on ju Kristen pidanud ministriametist tagasi astuma. “Mind kõigutas see vähe, sest teadsin, et Kristen polnud teinud midagi lubamatut. Teadsin ka, et minu toetus on talle oluline,” ütleb Evelin.

Pojad Magnus (11) ja Karl (14) õpivad Tallinna kesklinnas ühisgümnaasiumis, mis asub paarisaja meetri kaugusel kodust. Samas vaid mõni trammi­peatus eemal on enamik pealinna eliitkoole, kuid nagu nad ise ütlevad: haridusturismi eliitkoolidesse pere ei väärtusta. Kuigi ka Tallinna ühisgümnaasiumisse kandideeris 3,6 last kohale.

Poisid on viksid ja viisakad. Intervjuu ajal on mul kaasas ka kaheksa-aastane plikatirts ning kolme tunni jooksul lõbustasid Michali pere poisid teda kümne lauamänguga. Lisaks lauamängudele armastavad poisid kitarri mängida, harrastavad isa eeskujul tennist ja käivad kalal.