Sinu parim hääletoon on see, mida kasutasid lapsena, kui tahtsid, et keegi sind aitaks või mõistaks asju sinu vaatenurgast. Kui tekib kellegagi lahkarvamus, siis kindlasti väldi karjumist. See ei aita, sest abikaasa pigem väldib sind ja läheb teise tuppa. Kui ärritud millegi peale, proovi rääkida asjadest vähemalt talutaval hääletoonil. Nii saavutad oluliselt rohkem kui kriiskamisega.

2. Alusta juttu positiivsest

Mõistetav, et seda on äärmiselt raske teha, kui tegelikult soovid ainult karjuda. Mõtle aga oma eesmärgile: kas sa soovid oma abikaasa närvi ajada või soovid talle tutvustada oma ideed. Kui hakkad karjuma, läheb mees tõenäoliselt närvi ega huvitugi sinu kuulamisest. Kui alustad jutuga rahulikul moel, jõuad tõenäoliselt oma eesmärgini.

Oletame, et su abikaasal on täiskasvanud poeg, kellele ta iga kuu üüriraha annab. Sind ajab see närvi, sest täiskasvanud inimene võiks ise hakkama saada ja tööl käia. Ära hakka abikaasa peale karjuma, et tema poeg on luuser ja ei saa endaga ise hakkama. Alusta juttu hoopis sellest, et ta on suurepärane isa, kes toetab oma poega. Seejärel muuda oma hääletoon konkreetsemaks, kuid pea meeles, et see ei tohi mitte mingil juhul olla süüdistav. Ütle oma abikaasale, et tema igakuine abi hellitab poja ära ja ei mõju talle hästi, sest nii ei pruugi ta kunagi iseseisvaks saada.

Mis on tulemus? Sina saad öelda oma abikaasale, mis on probleem. Abikaasa kuulab su rahulikult ära, sest sa ei kriiska. Sõnum saab edastatud ja kellestki ei jää muljet kui idioodist.

3. Räägi sellest, mida sina tunned, mitte ära süüdista teist

Kui soovid efektiivselt edastada minasõnumit, pead rääkima, mis sind häirib ja mida tunned. Ära hakka abikaasat süüdistama. Ütle talle, mis on sinu arust probleem ja kuidas see sind tundma paneb. Seejärel küsi abikaasalt, mida saaksite koos teha, et probleem lahendada. Vaata ja üllatu, sest see töötab. Kui hakkad aga abikaasa peale karjuma ja ütled, et ta teeb kõike valesti, tunnete mõlemad ennast halvasti ja tüli jääb õhku.

4. Ütle aitäh

Kui tänad oma abikaasat või partnerit ka väikeste asjade eest, tekitad suhtesse üksteisest hooliva atmosfääri. Tänamisega näitad oma kaasale, et paned tähele ka pisiasju, mida ta teeb ja ei võta neid iseenesestmõistetavana. Tänamine ei muuda abikaasat laisaks, vaid tekitab temas rõõmu ja paneb ta isegi rohkem pingutama. Samuti on tõenäoline, et ta tänab ka sind ja teie suhe on vastastkku lugupidavam.

5. Pea meeles, et oluline on sinu ja su abikaasa omavaheline side

Mõned inimesed abielluvad uuesti. See tähendab, et neil on tõenäoliselt varasemast suhtest lapsed. Need lapsed ei pruugi aga vanema uuele suhtele hea pilguga vaadata. Seetõttu tekib paljudes paarides omavahelisi pingeid, isegi sellepärast, et üks pool üritab teise poole lastele iga hinna eest muljet avaldada. Tavaliselt ei saa aga heakskiitu kookide, kinkide ja hea näo tegemisega osta. Keskendu sellele, mis sinul ja su abikaasal on. Varasemal elul on oma roll, kuid ära lase sellel oma praegust elu nii palju mõjutada. Pea meeles, et olete tiim. Mida paremini saate omavahel läbi, seda rohkem näevad teised, et olete õnnelikud. Aja jooksul tuleb ka teiste (laste) heakskiit.

6. Tea oma suhte nõrku kohti ja oska nendest rääkida

Igas suhtes on teatud põhjused, mis tekitavad alati vaidlusi. Need on nii-öelda nõrgad kohad ja nendest tekib tüli. Seda on võimalik vältida väga lihtsal moel. Kui tunned, et tüli hakkab tekkima, astu korraks kõrvale ja jälgi olukorda. Ütle oma abikaasale näiteks nii: "tunnen, et kaotan enesevalitsuse ja hakkan karjuma ning ma ei soovi seda teha." Võid esitada ka talle küsimuse ja uurida, mis viis karjumiseni. Tõenäoliselt vastab abikaasa sellele kurjalt, kuid rahuneb üsna pea. See on hea viis läheneda asjale huumoriga ja rahulikult ning vältida tülisid.

Suhtespetsialisti sõnul ütlevad pikaajalised paarid tüli käigus üksteisele nelja-viie hea asja kohta ühe halva asja. Samuti on mõistlik kasutada huumorit ehk mitte solvuda iga pisiasja peale. Peale tüli on väga tähtis ära leppida ja omavahel asjad selgeks rääkida. Tülide puhul ei ole oluline nende sagedus, vaid kuidas need kulgevad. Proovi eelnevaid soovitusi ja asjad lähevad kindlasti paremini.

Kuidas iga tüli viie sekundiga lõpetada, vaata SIIT!

Allikas: psychologytoday.com

Jaga
Kommentaarid