Aasia ja Okeaania piirkonnas pannakse kõige varem lapsed voodisse Uus-Meremaal, kus keskmine magamaminekuaeg on kell 19.28. Kõige hiljem lähevad lapsed voodisse Hong Kongis — kell 22.17, vahendab CNN.

Euroopas tahavad Hollandi emmed veel varem rahu ning saadavad mudilased unele juba vahemikus 18.30 — 19.00. Eeldatakse, et lapsed magavad öö läbi vaikselt oma toas.

Hispaanias aga on üsna tavaline, et lasteaialaste tantsuetendused või kontserdid algavad kl 23 ning kogu suguvõsa kutsutakse pisikestele kaasa elama. Millal nad ükskord magama lähevad, ei oska keegi öelda, sest unerutiini suhtutakse seal üsna lõdvalt.

Ka Keenias ei oska emad öelda, millal või kui kaua nende lapsukesed tuduvad, sest põnnid on kas ema külge linaga kinni seotud ning pidevalt emaga kaasas ja magavad kui tahavad, või hoolitsevad beebide ja väikelaste eest vanemad lapsed.

Unerituaalid

Ühendriikides alustatakse unerituaali vannitamisega, seejärel pannakse põnnile pidžaama selga ja lauldakse unelaulu või loetakse unejuttu. Laps jääb ise magama oma toas ja oma voodis.

Aga kui Ühendriikides kuulub igaõhtune vann 61% perede rituaalidesse, siis Ühendkuningriigis pestakse koguni 81% jõmpsikatest igal õhtul enne voodissepugeist puhtaks. Indias aga on selle kombe omaks võtnud ainult 13% ja Indoneesias 6% vanematest. Seal käiakse pesemas hoopis hommikuti.

Palved moodustavad tähtsa osa paljude laste une-eelsest rutiinist. Filipiinidel palvetab 29%, Indoneesias 30% ja Austraalias ainult 6% igal õhtul.

Üle maailma on levinud see, et enne ööund söödetakse titadel kõhud korralikult täis. Rinnapiim, piimasegu või õhtune snäkk kuuluvad iga lapse magamaminekurituaali juurde.

Nagu enne juba kirjutasime — Hollandi emad on ranged ning jätavad oma tita algusest peale üksinda oma tuppa, kus laps õpib ise uinuma. Koreas aga jäävad vanemad laste kõrvale, kuni nad uinuvad.

Magada koos või eradi?

Aasias magab kogu pere ühiselt põrandal mati peal. Ruumipuudusel ja kultuuriliste eripärade tõttu kasutatakse seal magamiseks ja eluruumiks ühte ja sama tuba, ööseks laotatakse matid põrandale ja hommikul korjatakse uuesti kokku.

Euroopas ja Aafrikas on rohkem soositud beebiga samas voodis magamine, USAs ollakse selles osas väga kategoorilised — laps peab magama eraldi. Lastearstid hoiatavad kõiki vanemaid koosmagamise eest, sest neid juhtumeid, kus täiskasvanu on magades beebi lämmatanud, on üksjagu.

Miks üldse rutiini vaja on?

Igal juhul kinnitavad lapsepsühhiaatrid, et igaõhtune kindel magamaminekurutiin tagab lapsele parema une. Ja mitte ainult — rutiin tagab head tulemused õppetöös, keele arengus ja eneseväljendusoskustes, enesega toime tulekus ja suhetes vanematega.