Milles on naise eneseteostus?

On öeldud, et naise eneseteostus on perekonnas ja lastes, meeste eneseteostus tööl. Tundsin ka mina veel enne lapse sündi, et elus on esimesel kohal (ka ajalist ressursi planeerides) midagi muud, kui tööl käimine. Jah, just „tööl käimine”, sest nüüd, seitse aastat hiljem saan öelda, et tööl ei pea käima, vaid tööd tuleb teha- südame, armastuse ja pühendumisega.

Seitse aastat hiljem, olles 4 aastat ema rollis ning luues suhet ja perekonda olen ma jõudnud järgmiste punktideni, mis on iga naise elus ühel või teisel viisil tähtsal kohal. Naise olemus on sügav ja intuitiivne. Naise rollid ühiskonnas on samuti sügavamad, kui esmapilgul paistab.

  1. Iseenda laadimine- siia alla lähevad kõik tegevused, mis on seotud naise energiataseme ja intuitiivsuse tõstmisega. Olgu selleks jalutamine värskes õhus, trenni tegemine, enda keha ja ilus eest hoolitsemine, lugemine, mõnel kursusel osalemine, vaikuses olemine. Kõik selleks, et suuta hästi hakkama saada järgnevate punktidega.
  2. Suhteruumi hoidmine- igapäevase emotsionaalse sideme taasloomine oma kaaslasega. Suhtele suuna andmine, naise rolli hoidmine suhtes. Seksuaalsus ja lähedus.
  3. Elu loomine ja kasvatamine- laste kandmine ja sünnitamine, nende arengu toetamine. Nendele elu näitamine läbi ema rolli. Nende igakülgne toetamine ja tingimusteta armastus. Igas eas nende jaoks olemas olemine. Laps ei lahku ema südamest täiskasvanuks saamisel. Lapse koht ema südames on terveks eluks.
  4. Pere traditsioonide loomine ja hoidmine- tähtpäevad, sugulaste sünnipäevad, perekonna tähistamised, reisid ja nende planeerimine. Mis on meie pere jaoks tähtis? Kus tahame osaleda, mida kellele kinkida? Pisikesed aga suure tähtsusega tegevused, et perekond toimiks perekonnana.
  5. Pere igapäevaelu toetamine- pere logistika küsimused, poes käigud, söögi tegemine, koristamine, puhas pesu. Kindlasti siinkohal saab jagada kohustusi mehega kahe peale ja ka suuremate lastega, kuid ülesannete ja üldpildi koordineerimine võiks olla naise kätes.
  6. Oma sõbrad- nende kõige tähtsamatega suhte hoidmine, et nende jaoks olemas olla ja ammutada inspireerivat energiat sõprussuhetest.
  7. Huvialad ja eneseteostus- enda hinge toitmine uute teadmiste ja oskustega. Kirega millegi tegemine. Siinkohal võib olla ka töö, mis pakub eneseteostust ja kirge, aga ei pruugi.
  8. Tööl käimine/töö tegemine- põneva tööga tegelemine, kuulumisvajadus läbi suhete tööl ja materiaalsuse tagamine.

Harjutus: Hinda igat punkti 10-palli skaalal (1-ei ole selles valdkonnas oma panusega üldse rahul ja 10- olen oma panusega väga rahul). Seejärel saad analüüsida, mis valdkonda oleks vaja Sinu lisaenergiat ja kust valdkonnast saab seda energiat ümber tõsta.

Ühiskonnna nägemus naise rollist

Mulle tundub, et meie ühiskonnas on unustuste hõlma jäetud naise tegelik loomupärane olemus ja selle avaldumine igapäevaelus. Naised veedavad meestega tööl sama palju aega, samas ka muud rollid vajavad naiselt aega ja pühendumist. Tihti sellest tingituna on naised väga väsinud, lapsed tähelepanupuuduses ja lähisuhted kaugenenud.

Olen ka mina tundunud, et töötades 40h nädalas kontoris on raske säilitada päriselt oma naiselikkust. Naise sügav olemus tahab luua, südamest panustada- perekonda ja laste arengusse, eneseteostusse läbi loomingu, aga paraku energia ja aeg kulub eelkõige töötegemisele.

Tasakaal tööl ja eraelus — kuidas on see võimalik?

Õnneks järjest rohkem räägitakse Eestis osakoormusega töötamisest ja paindlikkust tööajast. Minu meelest on paindlik tööaeg hea lahendus, et naine jõuaks panustada kõikidesse rollidesse ja olla seejuures ise tasakaalus ja õnnelik. Ideaalis võiks töö sisu naise jaoks olla inspireeriv, et saaksid avalduda tema loomupärased võimed.

Nüüd, seitse aastat hiljem võin ma oma kogemusele tuginedes öelda, et töö tegemine inspireerivas valdkonnas, paindlikkult ja pühendumisega aitab paremini luua tasakaalu teiste rollidega, mida ma hea meelega täidan. Ja mis on minu jaoks esmatähtis- tänu paindlikkusele tööajas ja töövaldkonna muutmisele tunnen, et olen iseendaga tasakaalus ja kooskõlas.