Esimest korda käis väike Mari-Ann spaas aastasena. Tüdrukule vesi meeldib. “Ta on tõeline vannilõvi ja spaas muidugi äärmiselt rõõmus,” kiidab ema. “Ujumas hakkasime tütrega käima juba siis, kui ta oli 3,5kuune. Nüüd on ta juba piisavalt julge, lasi liumäest alla ja sulistas meie pilgu all lastebasseinis ise ringi.”

Nende perel on häid kogemusi kolmest spaast: V spaast Tartus, Viikingist Pärnus ja Aqvast Rakveres. Lähtunud on nad tuttavate soovitustest: kui keegi on varem lastega käinud ja rahule jäänud, annab see kindlustunde ka ise minna. “See on tore vaheldus meile kõigile. Kõige olulisem ongi, et nii õhk kui vesi oleks soojad. Lisaks muidugi hea beebibassein. Mugav on naiste-meeste ühine riietusruum, kus saab vahetustega riietuda ja lapsega tegeleda.”

Kuna pere elab Vändras ja spaapuhkuseks peab paratamatult kuskile sõitma, siis odav lõbu see just pole, möönab Merit. “Oleme üritanud veekeskusse mineku sättida tööpäevadele, siis on rahvast vähem ja hinnad ka veidi soodsamad. Sellel on teine hea pool veel – vesi niigi väsitab ja lapsega on mugavam, kui spaa ei ole ülerahvastatud. Meie Mari-Ann ei ole siiani väga hea magaja, eriti öösiti, seega oleme teinud vaid ühe ööbimisega spaakülastuse, mis oli Rakveres. Ülejäänud on olnud päevased ettevõtmised. Päevapiletid on hea hinnaga ja väike laps ei jaksa nagunii väga kaua vees lõbutseda. Lisaks oleme tähtpäevadel kingitusteks saanud spaa-kinkekaarte, mida rõõmuga kasutame.”

Köha ja nohu, head aega!

Spaadest tasub lisaks veelõbule otsida ka selliseid protseduure, mis pole ainult mõnusad, vaid ka kasulikud. Näiteks soolakamber sobib lastele hästi ülemiste hingamis­teede haiguste ennetuseks ning tugevdab immuunsüsteemi. Toila spaa raviarst Tatjana Ilves on saanud vanematelt tagasisidet, et soolaravikuuri läbi teinud lapsed püsisid terve hooaja terved. “Sool hävitab hingamisteedes mikroobe ja puhastab limaskesta. See kergendab lastel köhimist ja lahtistab röga. Allergilise nohu korral vähendab sool limaskesta turset. Samuti on sel leevendav mõju astma, kroonilise neelu-, kurgu- ja põskkoopapõletiku ja naha­ekseemi korral. Soola­kamber toimib ka kesknärvi­süsteemile rahustavalt.” Eesti esimene soolakamber, muide, valmiski Toila sanatooriumis.