Äsja, kui kiusaka adenoviiruse pärast pea kolm nädalat jutti kodus istusime, tundsin, et vaja on süsteem­set lähenemist. Et mitte mõistust kaotada ja eelnimetatud tänutunnet oma muidu suht tervete laste eest südames kanda. Tegelikult on esimesed lasteaia-aastad möödas. Rütmist “nädal lasteaias, kaks haigena kodus” on välja kasvanud märksa parem rütm: paar-kolm kuud lasteaias, nädal-paar haigena kodus.

1. Anna aega

Lapsel palavikku pole, vaid ninaalune on märg ja kurk kähe. Energilisi. müravaid (ja kraaklevaid!) poisse vaadates tekib hetkeks tunne, et oot... miks nad seda lasteaias teha ei võiks? Tegelikult ütleb vaist mulle selgelt, et terved nad pole ja see pole s e e märg ninaalune, millega nad mõnikord ka lasteaeda saadan. Tean ju omast käestki, kui vastik on olla nohu-köhaga tööl ja kui talutav kodus. Surun maha soovi asja ilustada, järgnen vastu tahtmist sisetundele ning annan lasteaeda teada: oleme mõne päeva kodus. Seejärel teatan, et veel mõned päevad. Ja siis veel mõned…

2. Tee päevakava

Lasteaias on päevakava, mis pakub lastele turvatunnet. Täiskasvanu jaoks sageli halvamaiguline rutiin väikestele tegelikult sobib. Mulle torkas äkki pähe, et nii mul endal kui ka lastel on haiguspäevadel lihtsam, kui koostame päevakava, kuidas oma päeva kodus mööda saadame. Et oleks nagu lasteaias: tead, mida oodata ja mis millele järgneb. Nädalavahetuseks me mõistagi päevakava ei tee, kuid haiguspäevade ajal võib teatud korrapära olukorda parandada küll.

3. Planeeri oma tööaeg

Tööandja lubab mul kodus töötada, kasvõi terve päeva hommikumantlis veeta – hakkan ma siis laste haiguste ajaks hoolduslehte võtma! Tegelikult on see üsna ohtlik mõte, sest näen kohe: kui võtta plaani kõik tööasjad õigeks ajaks valmis saada ja arvuti taga istuda, lähevad lapsed protesti täis. Mis mõttes sa istud siin laua taga ja nõuad vaikust?! Aga haigete laste õigused – saada ema täit tähelepanu, hellust, hoolitsust, kooritud õunu ja apelsine iga küsimise peale? Seega, edasilükkamatute tööülesannete jaoks on päevakavas kindel aeg ja lõviosa tuleb teha õhtul, kui mees koju saabub.

4. Olge kodus vaheldumisi

Kui vähegi võimalik, las vahepeal olla haigete lastega kodus ka isa või vanavanemad (vanaema või vanaisa, aga kindlasti mitte gripikahtluse korral!). Laste haiguse ajal on täitsa mõistlik ja kõigile osapooltele kasulik mõelda ka oma närvikavale. Kui ema saab vahepeal tööl end tuulutamas käia, on tal järgmisel päeval jälle lihtsam nohuseid ninasid loputada ja kopse aurutada!

5. Külm-kuum, lind-kala-loom

Asjade peitmise mäng on meie poiste üks lemmikuid. Üks laps peab lugema kahekümneni, samal ajal kui teine peidab mõne mänguasja ära ja hakkab siis juhendama, tehes seda vana hea juhise “külm-kuum, lind-loom-kala” järgi. Meil on ka väike edasiarendus: kui on väga külm koht ehk otsija asjast ikka väga kaugele jalutab, siis tuleb tal müts pähe tõmmata või kindad kätte ajada.

6. Minge piknikule

Jah, sinnasamma vaibale diivani ette näiteks! Varu juustupulki, naturaalseid (öko)kartulikrõpse, mahlalimonaadi või mida iganes, mis lastele meeldib. Igasugused kastist-välja-ettevõtmised aitavad haiguspäevi lobedamalt mööda saata. Mahedad mahlalimonaadid, muide, on täitsa hea viis haigetele lastele vedelikku sisse joota.