“Eelkõige võivad ilutoodete koostisained kahjustada naha kaitsvat kihti ja tekitada häireid selle kaitsefunktsioonis,” räägib Weleda tootejuht-koolitaja Evelin Voogla. “Teatud osiseid me hingame (lõhnaained parfüümides, toksilised ühendid juukse­lakkides) ning koguni sööme sisse (hambapastas). Isegi kui iluarsenali koostis­ained naha sügavamaid kihte ja rakke ei ohusta, võivad need sellegipoolest mõjutada naha tervist. Näiteks silikoonid ja sünteetilised õlid jäävad naha peale, takistades ainevahetust ja toitainete imendumist. Kui kasutada kunstlikke lõhna-, värv- ja säilitus­aineid, sulfaate, silikooni, mineraal­õlisid ja alumiiniumiühendeid sisaldavat kosmeetikat pikki aastaid, võivad need põhjustada naha kuivust ja enneaegset vananemist.”

Mõned toksilised osised kipuvad mõjutama kesknärvisüsteemi. Selle tagajärjel võib esineda peavalu, uimasust või ärevust. Sisse hingates võivad teatud ühendid põhjustada allergiat või astmat.

Kaitse ennast ja beebit!

“Turu Ülikooli füsioloogiaprofessor Jorma Toppari ei soovita rasedatel kasutada laiatarbe kosmeetika­tooteid ja juuksevärve, kuna enamasti sisaldavad need loote tervisele kahjulikke aineid,” jätkab Juuste Akadeemia tegevjuht ja juukseuurija Kerli Mägar. Ta soovitab rasedatel ja imetavatel emadel hoiduda eeskätt alumiiniumsooladest, mida on näiteks deodorantides ja higipulkades. “Pikka aega on räägitud, et pole hea kasutada alumiiniumist nõusid, kuid kosmeetikatoodetes on alumiinium endiselt lubatud. Euroopa toiduohutusameti sõnul ei tohiks 60 kilo kaaluv inimene päevas tarbida rohkem kui 8,6 mikro­grammi alumiiniumi. Inimesed, kes kasutavad alumiiniumsooladega deodorante, ületavad tavaliselt selle piiri. Eriti palju jõuab neid aineid organismi kahjustatud naha kaudu – näiteks pärast raseerimist.”