Sõjaväelane ei ole elukutse, see on elustiil. Võib juhtuda, et ka kõik tema pereliikmed peavad elama ranges distsipliinis ja päevakavas ning sõjaväelase peres kasvanud lapsed tunneb kaugelt ära. Sõjaväelased on harjunud olukordi hindama rangelt loogika alusel, lükates pahatihti empaatia, armastuse ja kaastunde kõrvale. Seetõttu ei suuda nad ka oma lähedastega alati lahked ja armastavad olla.

Arstid

Valu, kannatused ja surm on arsti igapäevarutiini osad, mistõttu on nad sunnitud südame kõvaks tegema ja nad on õppinud tundeid vältima. Kummaline huumorimeel, mida arstide puhul tihti märgata on, on osa nende kaitsemehhanismist ja aitab neil kokkuvarisemisest hoiduda. Emotsioonide peitmine ja kohustus jääda rahulikuks ja lahkeks kõigi vastu muudab arstid emotsionaalselt kättesaamatuks ja eemalehoidvateks ka oma perekonna jaoks. Töömured käivad alati kaasas, mistõttu jääb tal vähem energiat ja aega oma lastele.

Õpetajad

Õpetaja ei tule ka kodus rollist välja. Ta on alati valmis õpetama, juhendama, kamandama, tulemusi kontrollima ja suunama ning teeb seda ka oma kõikide pereliikmetega, hoolimata vanusest.

Ettevõtjad

Ettevõtja elustiil ei luba tal kompromisse teha ega paindlik olla. Selleks, et ellu jääda, peab ta olema 98% ajast tööl või tööks valmis. Äri on nõiaring, millest välja ei saa ja millel lõppu ei ole, kogu aeg on vaja valmis olla, tegutseda, kuhugi joosta, midagi õppida. Õppimisvõime ja õppimissoov iseloomustavad ettevõtjaid kõige rohkem ja nad nõuavad neid omadusi järjepidevalt ka oma lastelt.

Advokaadid

See töö sobib ainult väga kangetele inimestele, sest surve, mida selle elukutse esindajad peavad taluma, on meeletu. Nad ei saa oma töö üksikasju kellegagi jagada, seetõttu ei otsi nad abi ja murduvad oma koorma all. Depressioon ja ärevus on advokaatide levinuimad kutsehaigused ja sellises seisus inimesed ei suuda ju kellegi teise eest hoolt kanda.

Raamatupidajad

Numbrid vallutavad nende elu ja numbrite maailmast inimeste maailmasse tagasi tulla ei ole lihtne. Neil peab kõik käima joone järgi ja ühtegi kõrvalekaldumist nad ei kannata. Plusspooleks on see, et pere rahaasjad on alati korras.

Ajakirjanikud

Uudisteajakirjaniku argipäev koosneb tihti ainult koledatest asjadest — surm, kohtuasjad, vägivald, varastamine, avariid, igapäevapoliitika… Kõik see võib lõpuks juhtme täiesti kokku ajada. Kuna neil tuleb päeva jooksul suhelda väga paljude inimestega on neil õhtu lõpuks toss väljas ja pereliikmete jaoks energiat enam ei jätkugi. Tihti tuleb tööd teha ka öötundidel, mis süvendab väsimust ja kurnatust veelgi.

Psühholoogid

Nad suudavad väga hästi aidata teisi, aga mitte iseennast. Pidevalt kellegi teise murede kuulamine on aga erakordselt kurnav, veel kurnavam on teadmine, et tema sõnadest sõltub patsiendi edasine käekäik. See raske koorem põhjustab stressi ja hirmu ja soovi vähemalt kodus rahu saada ja mitte kellegi teise probleemidega tegeleda.

Vabakutselised

Ebastabiilne palk on esimene ohumärk. Teine suur probleem on see, et kodu on nende kindlus ja ka töökoht — neil pole lihtsalt muud paika, kus tööd teha. See on teistele pereliikmetele väga ahistav ja laste jaoks ei ole üldse tore omada ema, kelle keha on pidevalt nähtaval, aga keda ei tohi segada, sest ta “teeb tööd”. Kuna vabakutselisel kindlat tööaega pole, on tal pidevalt närv pingul ja tegelikult töötab ta äraelamiseks varahommikust hilisõhtuni.

Arhitektid

See seltskond justkui ei magakski kunagi. Esiteks naudivad nad üksindust ja ei kannata teiste inimeste seltskonda (mis ei ole lapsevanemaks olemisel just eriti võimalik), teiseks tahavad nad tihti öösiti töötada ja päeval magada. Stress, mida põhjustavad suur vastutus ja konfliktid klientidega söövad arhitekte elusalt.

Kuidas sinu elukutse sinu rolli lapsevanemana mõjutab?

Allikas: brightside.me