Kiirtoit on seotud vähiriskiga
Vähirisk suureneb veerandi võrra, kui tarbid iga päev tehases kõrgtehnoloogiselt toodetud valmistoitu: hommikuhelbeid, maiustusi, limonaadi või kõrrejooki, suitsuvorsti või külmutatud pitsat. Valmistoitude lisaained on ohtlikumad kui suhkur või rasvad, selgub Prantsusmaal Sorbonne’is valminud ulatuslikust uuringust, milles jälgiti 150 000 inimese toitumiskombeid. Neist 2228-l arenes kaheksa aasta jooksul vähk. Ligi veerandi jagu suurem tõenäosus vähki haigestuda oligi neil, kes tarvitasid päevast päeva kõrgtehnoloogiliselt töödeldud toitu ning kelle igapäevase toidu kaloritest neljandik tuli valmistoidust.
Poodides müüakse mitmesugust tehasetoitu – kas peaks vältima neid kõiki? Töötlusastmelt jaotatakse toit nelja kategooriasse, soovitav on piirata viimase kategooria toitu.
Esimese grupi moodustavad töötlemata või minimaalselt töödeldud toiduained, mida teab hästi ka vanaema: munad, liha, jahu, piim, kala, puuviljad ja köögiviljad.
Teine kategooria on töödeldud kulinaarsed lisandid, nagu toiduõli, looduslikud maitseained, näiteks pipar, kaneel, suhkur.
Kolmandasse rühma kuuluvad tehases töödeldud, kuid mitte tingimata terviseriskiga toiduained: juust, pagarisai, soolalõhe, toorvorstid lihuniku letist.
Neljas kategooria on kõrgtöödeldud toidud: magusad karastusjoogid, tehases pikaajaliseks säilitamiseks pakendatud koogid ja küpsised, pakisupid, pulbrist dipipõhjad. Sellesse rühma kuuluvad toidud, mis säilivad ebatavaliselt pikka aega ja sisaldavad muljetavaldavalt palju lisaaineid või koosnevad suurelt jaolt “mitmekordselt tapetud toorainest”, nagu näiteks piima- või munapulber. Tihti on kõrgtehnoloogiliselt töödeldud toidus kõik need kolm ülalmainitud komponenti koos.