Välismeedias on täna kihama läinud uudis, et Kate on kõigi kolme lapse sünniks valmistumisel kasutanud hüpnoositehnikaid. Uudist on kinnitanud ka HypnoBirthing Institute, eesotsas HypnoBirthingTM meetodi looja Marie Mongan'iga (Instituudi asepresidendi Vivian Keeler'i vahendusel).

Maailmas on HypnoBirthingTM meetod sünnitusabis kasutusel olnud juba ligi kolmkümmend aastat, Eestis pakub teist aastat lapseootel peredele kursusi Kiia Paal (Pehme Sünni Kool, HypnoBirthingTM sertifitseritud koolitaja Eestis). Olles ise kolme lapse ema ja kahe lapsega kasutanud hüpnosünnituse tehnikaid, on ta veendunud, et hea ettevalmistusega saavad lapseootel pered väga palju ise ära teha, et oma sünnituse kulgu juhtida, olla teadlikud, teha koostöös sünnitusmaja personaliga informeeritud otsuseid ja kogeda sünnitust võimalikult pehmelt, turvaliselt ja mis peamine - positiivselt.

HypnoBirthingTM ehk eesti keeli hüpnosünnitus on sünnituseks põhjalikult ettevalmistav programm ja tehnikate kogum, milles on ühendatud praktilised teadmised rasedusest ja sünnitusest ning lõdvestustehnikate süvendatud oskused: visualiseerimine, hingamistehnikad ja enesehüpnoos. Just lõdvestus- ja hüpnoositehnikad teevad sellest meetodist erilise. On ehk üsna levinud teadmine, et kerge sünnituse võti on lõdvestus. Aga kui paljud rasedad endale selle küsimuse tegelikult esitavad, kas nad oskavad lõdvestuda või kas ja kuidas selleks ennast enne sünnitust treenida?

Lõdvestumine, hingamine ja enesehüpnoos on võrreldavad jalgrattasõidu või klaverimängu õppimisega. Jalgrattasõidu juhendi või noodiraamatu lugemisest ei piisa, kõik tuleb praktikas läbi proovida ja mida rohkem harjutad, seda vilunumaks saad - sama sünnitusega, kui raseduse ajal õpid oma keha lõdvestusse viima ja hingamist teadlikult treenima, teab su keha sünnitades juba, kuidas toimida. Lisaks, lõdvestusoskus jääb kehamällu ja aitab ka hilisemas elus stressirohketes olukordades toime tulla.

Hüpnosünnituse nimi võib tekitada eksitavaid arusaamu. Tegemist on eelkõige enesehüpnoosi oskuse arendamisega, iga hüpnoos on tegelikult enesehüpnoos ja inimene kontrollib kogu lõdvestusprotsessi ise. Lapseootel naised õpivad 12,5h kestval 5-osalisel kursusel, enamasti koos meestega, erinevaid võtteid ja tehnikaid, kuidas juba raseduse ajal enda keha ja meelerahu eest hoolitseda ning sünnituse ajal end kergelt ja kiirelt enesehüpnoosi ja vajalikku lõdvestustehnikasse juhtida. Meestel ja/või tugiisikul on ettevalmistusel ja sünnituse toetamisel samuti suur roll, koos harjutatakse juba raseduse ajal ning sünnituse eel on mehed enesekindlad, kuna nad teavad oma naise ootusi, nad on koosharjutamise kaudu teineteist palju rohkem tundma õppinud, lähedasemaks saanud ja neil on sünnitusele minnes igaks olukorraks kindel tegevuskava olemas.

Hüpnosünnituse tehnikate tõhusust on kinnitatud mitmete teadusuuringutega. Enesehüpnoosi kasutavad naised kogevad sünnitusega seotud valuaistinguid vähem, sünnitus on sageli lühema kestvusega ja vajadust meditisiinilise sekkumise järele esineb harvem. (viiteid leiab www.hypnosynnitus.ee/uuringud)

Meetodi loogika seisneb naise keha, füsioloogia ja sünnitusprotsessi tundmaõppimises läbi tänapäevaste, tõenduspõhiste ja loomulikku sündi toetavate lähenemiste. Pere saab vajalikud teadmised ja oskused sünnitusmaja personaliga hea koostöö ja mõistmise loomiseks ja mees toetajana tugeva rollitunnetuse. Kursusel töötatakse hüpnoositehnikaid kasutades läbi võimalikud sünnitusega seotud hirmud ja murekohad, sest ainult nii saab pingevabalt sünnitada ja keha loomulikel protsessidel segamatult toimida.

Kui naine on sünnituse eel või ajal mures, võib tita loomulik tulek olla takistatud, keha läheb stressiolukorras pingesse, vallandub 'võitle-põgene' refleks ja sünnituseks vajalik hormonaalne tasakaal on häiritud. Emakas tekib ülemäärane pinge ja suurem valuaisting, kuna veri ja hapnik suunatakse kaitselihastesse. Hüpnoositehnikad aitavad naisel hoida end stressivabas, nn naudingureziimis, kus emakalihased saavad segamatult töötada, sünnitust saavad juhtida loomulik armastusehormoon oksütotsiin ja valuvaigistava toimega õnnehormoon endorfiin. Erinevatele hüpnoosivõtetele keskendumine hajutab valuaistinguid ja lubab naisel järgida oma keha juhiseid.

Mulle isiklikult meeldib hüpnosünnituse meetodi juures eriti see, et tegemist on toetava tehnikaga - see ei sea tingimusi ühelegi sünnituse viisile ega kohale ega välista vajalikke meditsiinilisi sekkumisi, samuti ei ole eesmärgiks valuvaba sünnitus, kuigi ka see on täiesti võimalik. Kui naise rasedus kulgeb rahulikumalt seetõttu, et ta on ise teadlikum ja enesekindlam, või kui sünnituse mõnes etapis saab kasutada õpitud tehnikaid, või hoida meel avatuna võimalike eriolukordade esinemiseks, või on lõdvestusoskusest kasu uue elukorralduse ja titaga kohanemisel, või täiesti muus eluvaldkonnas enesehüpnoosi abil paremaid tulemusi saavutades - alati on õpitust kasu. Ei ole olemas 100% hüpnosünnitust, oluline on pere rahulolu, pühendumus, teadlikkuse kasv ja positiivse sünniloo jagamise võimalus.

Eestis saab hüpnosünnituse tehnikaid õppida Kiia Paal'i käe all Pehme Sünni Koolis(www.hypnosynnitus.ee) hetkel Tallinnas, lähiajal loodetavasti ka üle Eesti suuremateslinnades. Pehme Sünni Kool osaleb 5. mail toimuval messil Jess! Beebituleb!, huvilistel onvõimalik tulla kuulama ka loengut "Kas valu- ja hirmuvaba sünnitus on võimalik?"