Võib-olla tunned, et oled justkui värskelt haiget saanud ohver olenemata sellest, et halvast sündmusest on päriselt möödas mitu aastat. Võib-olla ärritud aeg-ajalt kontrollimatult ja imestad hiljem, miks ja kuidas nii juhtus. Äkki oled endast loonud kuvandi kui inimesest, kes sa tegelikult pole ja sisendad endale valesid peitmaks emotsionaalseid läbielamisi?

Kes kannavad enda hinges raskeid läbielamisi, mõjutavad sellega suures osas oma tulevasi suhteid. Heidame pilgu sündmustele lapsepõlvest, mis mõjutavad suhteid täiskasvanueas.

1. Kui vanemad ei olnud sinu suhtes hoolivad ja olid su vajaduste osas eemalolevad, siis tõenäoliselt väldid inimestega lähedaseks saamist. Väldid lähedasi suhteid ja hoiad inimestega emotsionaalset distantsi. Tõenäoliselt peidad oma tundeid, tõukad inimesi eemale, salatsed ja väldid inimesi, kes avaldavad oma tundeid. Hoolimata eelnimetatust, tunnevad sellised inimesed end üksikuna ja neil on suur soov leida hea suhe.

2. Kui vanemad tõukasid sind pidevalt eemale, siis tekib sinus hirm tunnete ja intiimsuse suhtes. Kui sind vältisid inimesed, kes oleksid pidanud sind hoopis kõige rohkem armastama, siis väldid täiskasvanuna teistega lähedaseks saamist ja sul on raske inimesi usaldada.

3. Kui su vanemad on kord toredad ja hoolivad ning siis jälle eemaletõukavad, on oht, et muutud täiskasvanuna klammerduvaks, tunned, et vajad palju intiimsust ja hoolivust. Kardad, et sind jäetakse maha. Lisaks võib sul sellisel juhul olla madal enesehinnang ja kiiresti vahelduvad tujud.

Lapsepõlves kogetud hingeline trauma ei mõjuta mitte ainult sind, vaid ka inimesi sinu ümber. Mida teha?

Kui neist kolmest punktist tundub miski tuttav, siis tea, et see mõjutab ka sinu kaaslast ja võid teha suhtes asju, mis seda kahjustavad. Millised oleksid aga võimalikud lahendused?

1. Uuri erinevate kiindumusviiside kohta

Oletame, et su kaaslane tuleb koju. Tal läks tööl halvasti ja ta on halvas tujus. Sa mõtled aga esimese asjana, et järelikult oled sina midagi valesti teinud. Võib-olla arvad ka, et su kaaslane ei armasta sind enam ja tahab su maha jätta. See tekitab aga veel rohkem pingeid.

Niisiis, kui tead, et sul on kalduvus sellisele käitumisele, siis võta hetkeks aeg maha. Küsi oma kaaslaselt parem rahulikult, miks tal halb tuju on.

2. Räägi oma kaaslasega kiindumusviisidest

Kui su kaaslane on kursis sellega, millised tunded sind sageli valdavad, oskab ta sinuga paremini arvestada. Kui ta teab, et sul on kalduvus inimesi ära tõugata, siis teab ta seda silmas pidada ja paljud tülid saavad rutem lahendatud.

3. Tee selgeks, kuidas sinu kaaslase kiindumisviis haakub sinu omaga

Kui soovid head suhet kui sul on kiindumisega probleeme, siis on mõistlik leida partneriks inimene, kellel on sinust erinev kiindumisviis. Kui leiad inimese, kellel pole turvatundega probleeme ja kes ei muretse pidevalt, siis saab ta ka sinul aidata rahulikum olla.

4. Saa aru, et lapsepõlves läbi elatud halvad sündmused ei pea sind mõjutama sind terve elu

Nendest on võimalik võitu saada. Emotsionaalsed läbielamised mõjutavad sind, kuid nende asjade teadvustamisel tunned end terviklikumalt. Muidugi aitab ka teraapia ja armastust täis suhe.

Allikas: yourtango.com