Köha raviks valmista segu sibulast ja meest ning võta paar lusikatäit hommikul ja õhtul või köhahoo leevenduseks. Villaseid sokke hoia jalas nii kaua kui võimalik, soovitatavalt seni, kuni oled köhast jagu saanud. Parim köharavim on vana hea hanerasv. Sulata leegi kohal supilusika sees hanerasva kuubikud, kasta vatitups sularasva sisse, määri võimalikult kuuma rasvaga lapse rindkere ja jalatallad, pane jalga villased sokid ning ümber rindkere villane riie. Ja siis head und! Juua tuleb palju, köha vaenlased on paiselehe-, teelehe-, liiva-, kuusekasvu- ja nurmenukutee.

Palaviku korral tuleb kindlasti juua palju kergeid jooke, et asendada higistamisega kaotatud kehavedelikku. Kui palavik on üle 38,5 °C, tuleks lisaks kasutada palavikku langetavaid ravimeid. Proovida võib ka niiskete ja jahedate mähiste tegemist.

Palavikku, mis jääb alla 38,5 ei ole soovitatav ravimitega alandama hakata. Madal palavik on keha kaitsereaktsioon.

Kui tundub, et laps hakkab haigeks jääma, paku talle ohtralt sooja jooki. Just soe jook on võlusõna juua tuleb palju ja tingimata sooja ning kogus peab olema suurem kui harjumuspäraselt. Mida juua, ei olegi nii oluline, lähtuda võib maitseeelistustest ja võtta kas sooja piima meega, mis aitab leevendada ärritust kurgus ja köhahoogusid, taimeteed või puljongit.

Külmetushaiguste puhul on oluline veel märkida, et kindlasti tuleb värskelt haigestunud last hoida mõnda aega siseruumides. Külmetushaigus ei taha temperatuurivahetust, ära vii mudilast õue seni, kuni hakkad nägema paranemise märke.

Kõige nakkavam on viirus siis, kui nohu on vesine ning köha kuiv ja paukuv. Kollane ja paks nohu on paranemisjärgus, samuti produktiivne ehk lahtine köha, ning laps võib minna kollektiivi.

Jaga
Kommentaarid