Marta:
“Ma ei saa praegu tulla, ma tahan lõpuni vaadata! Ja ma ei tahagi süüa!”

Ema (isale):
“Midagi tuleb selle telekaga ette võtta. Sellel kanalil ei lõpe need multikad ilmaski! Nii kui lasteaiast koju tullakse, algab üks lõputu multikaralli. Praegu ta ei söö, kuid enne magamaminekut teatab, et tal on kõht tühi. Võib-olla lubaks tal teleka ees süüa?”

Isa (toriseb):
“Kui praegu meiega ei söö, siis pärast ei saa. Ja jutul lõpp! Telekas käib meil hommikust õhtuni, tegelikult ei pea see tapeediks mängima. Omaenda häält ka ei kuule enam.”

Kommentaar

Paistab, et tegu pole mitte ainult söögiaja probleemiga, vaid teler on muutunud koduseks türanniks, mille all kannatavad kõik. Laste telerivaatamise aega soovitatakse piirata, sest…
● Teleri ees istuv laps justkui tardub: ta langeb transitaolisse seisundisse ning tema ainevahetus aeglustub ligi 16%, võrreldes tavalise puhke­seisundiga. Sellest ja näksimisest telerit vaadates on sageli tingitud ka laste ülekaalulisus.
● Liigne telerivaatamine röövib selle aja, mida kasvav laps peaks kulutama mängimisele, joonistamisele, sõprade ja vanematega suhtlemisele. Ehk siis tema maailm muutub vaesemaks ja passiivsemaks.
● Kui lapsel on igav või mõni muu probleem, soovitavad vanemad tihti: ah, vaata siis telekat! Ent nii ei õpi lapsed endaga toime tulema. Neil puudub oskus end iseseisvalt lõbustada ning spetsialistide sõnul võivad nad täiskasvanuna olla kehvad probleemilahendajad.
● Teleri türannia nõrgendab ka pereliikmete omavahelisi sidemeid.

Nõuandeid

● Ärge lubage teleril häirida pereelu. On mõistlik seada lastele telerivaatamise piirang ja jälgida ka sellest kinnipidamist. Mida varem alustate, seda lihtsam on lapsel sellega leppida.
● Olge ise eeskujuks. Lülitage teler sisse ainult kindlateks saadeteks, mida vaadata soovite, muul ajal olgu kodus vaikus ja rahu. Kui laps on haige või on muu põhjus, miks ta võib telerit kauem vaadata, selgitage talle, et tegu on erandiga.
● Söögiaegadel hoidke teler kinni. Õhtusöögilauas võiks pere iga päev kohtuda ja hoopiski oma päevast rääkida. See on võimalus koos arutleda tunnete ja väärtuste üle.
● Ärge kasutage telerit lapsehoidja või preemiana.
● Valige hoolega ja leppige kokku, milliseid saateid laps vaatab. Kui võimalik, vaadake koos ja arutlege nähtu üle.