Ühes oma lennukas blogi­sissekandes teatab kahe lapse ema Mirjam Hunt (25) söaka siirusega järgmist: “Ma olen täiega kakanalja-ema. Umbes aastake tagasi hakkasid kaka- ja pissinaljad Kroonprintsessile tohutult nalja pakkuma ja mina olen igatahes iga kell valmis sellesse tulle õli juurde valama.”

Kroonprintsess on Mirjami ja tema elukaaslase Hendrik Võrno (26) tütar, kelle pärisnimi on Elli (4). Elli väike õde Iti saab kohe pooleteiseaastaseks ja temal on selliste naljade alguseni veel ilmselgelt aega. Kuigi esiotsa tundub Mirjamile, et ega tal kakanaljadest rohkem rääkida polegi, annab ta siiski avameelse sissevaate teemasse, mille kohta täiskasvanud tavatsevad kombekohaselt öelda uih ja aih ja rumalad sõnad suhu tagasi.

Võti lapseni
Mirjam, kes tütarde emmeks olemise kõrval blogib (tema särtsaka blogi leiad aadressilt ourcuckoonest.com), toimetab Emmede Klubi portaali ja kujundab tellija ideid humoorikateks postriteks, saab aru küll, et mingis osas on Elli kakanaljad lihtsalt provokatsioon. “Eks ta muidugi vaatab, millise reaktsiooni ta seekord oma nalja peale kätte saab,” arutleb ema. “Minu tavaline reaktsioon on umbes selline: vaatan kakamanna­vahust rääkivat tütart kahtlustava näoga – no mis jutt see on?! – ja siis lähen sellega kaasa. Kui on tuju, arendan teemat edasi. Kui on naljakas, naeran.”

Kui lapsel on paha tuju, võib minna ka nii, et Mirjam võtab ise need teemad üles. Näiteks siis, kui hommikupahur Elli ei taha riidesse panna või on nii kuri, et isegi šokolaadi pole nõus lepituseks võtma. “Ümber rääkides ei kõla need nagu nali, aga konkreetses situatsioonis pruugib mul vaid siduda näiteks seesama šokolaad kakateemaga, kui tütar sulab täiega. Kui ma muidu olen autoriteet ja paha politseinik, siis kakanaljade tegemine võtab müürid mu ümbert maha ja ma jõuan jälle lapseni,” on Mirjam tähele pannud.

Edasi loe värskest ajakirjast Pere ja Kodu