“Ta tutistas, sest tegin tassi katki. See oli ju kõigest tass!” Nõukogude aja lapsed ei teinud toidunõusid katki ega joonistanud ustele südameid, nagu tegi seesama tütar kuueaastaselt, mil arvasin ta juba täitsa mõistliku olevat. Kui ikkagi juhtus, et tegid, siis said tutistada. Hirmust püsisid asjad terved ja seinad puhtad.

Seekordses ajakirjas mõtiskleb Mihkel Raud, et laste pidev nõue “Minu oma!” pärineb vanemate pidevast manitsevast murest asjade katkimineku pärast. Arutlused laste omanditundest käivad läbi mitmest artiklist. Mõtlen, et lapsel on õigus oma asjadele ja kohale, kus neid hoida, aga samavõrd oluline võiks olla mõistmine, et peres jagatakse asju. Tunne, et oleme meeskond!

Teinegi suur ja oluline küsimus on, kui vanalt võib lapse üksi koju jätta. Kas kolmese võiks jätta kümnese hoolde? Või kamba viieseid, kuueseid, seitsmeseid omapäi? Küsitlustest selgus, et meie lapsevanemad on kõvasti vabameelsemad kui lääneeurooplased või ameeriklased. Küllalt levinud on, et kooliminekust alates on lapsed mitmeid tunde päevas üksi. Aastate jooksul olen kollektsioneerinud mõtteisse õnnetusi, mis siiski on väikelastega kodus juhtunud. Neid ikka on. Mõtlen, et liiga uljaks ei tasu minna ning iga kord võiks riske kaaluda.

Lapsel on õigus oma asjadele, aga samavõrd oluline võiks olla mõistmine, et peres jagatakse asju.

Nüüd, oktoobris on paljudes peredes seljataga esimene koolikuu. Need lapsed, kes läksid esimesse klassi, on elu suurima muutuse keskel. Kooli­alguse elevus on suur, eriti kui taustaks oli selline päikseline ja soe september nagu tänavu. Olge aga valmis ka selleks, et märku võivad anda probleemid, mille olemasolu te ei osanud aimatagi, kui laps veel lasteaias käis. Ajakirjas on suisa kaks artiklit, kus räägime kooli ja õppimisega seotud muredest. Usun, et mitmedki pered võivad neis lugudes kogeda äratundmist. Kui teile hakkab paistma, et asjad ei suju koolis tavapäraselt, siis rääkige õpetajaga ja otsige abi mujaltki. Probleemid ei kao iseenesest ja parem on mitte jätta neid aastateks vinduma.

Nautige sügist ja käige koos jalutamas!