Viljatus on võimetus rasestuda 12 kuu jooksul regulaarse seksuaalelu ja kaitsmata seksuaalvahekorra puhul. Raseduse tekkeks peavad olema tagatud järgnevad etapid: normaalse munaraku vabanemine munasarjast, adekvaatsete spermatosoidide tootmine, sugurakkude normaalne transport munajuhasse, viljastatud munaraku ehk embrüo transport emakaõõnde, normaalne pesastumine ja edasine areng. Kui kas või ühes etapis esineb häireid, pole spontaanne rasestumine võimalik.

Mida esimesena ette võtta?

Patsientidele, kes on mures, et rasestumine ei ole õnnestunud regulaarse seksuaalelu korral pärast aastat, pakutakse esmaseid viljakuse hindamise meetodeid, täpsustatakse nende eluviisi ja riskitegureid. Esmasteks uuringuteks on mehel sperma analüüs ja naisel ovulatsiooni hindamine. Varasem uuringute ja ravi alustamine on vajalik, kui naise vanus on üle 35 eluaasta, tal on menstruatsioonitsükli häired, emaka või munajuhadega seotud haigused, endometrioos, ovariaalse munasarjade reservi vähenemine või kahtlus sellele.

Mis on naistel peamised lastetuse põhjused?

Põhjused on emakakaelas, emakas, munajuhades, munasarjades ja kõhukelmes. Viljatus võib seotud olla ka immunoloogia ja psüühikaga.

- Emakakaelal on oluline roll spermatosoidide transpordil. See võib saada kahjustada infektsioonidest, emakakaela kirurgilisest või elektrilisest ravist.

- Emakas on embrüole lõppsihtkoht, kus loode areneb sünnituseni. Naisel võib olla kaasasündinud emaka väärareng – emaka puudumine, rudimentaarne emakas, ühe- või kahesarveline emakas, emaka vahesein. Emaka puhul on ka omandatud anomaaliaid – emakasisesed liited, müoomisõlmed, polüübid.

- Munajuhade probleemide puhul võib samuti olla põhjus kaasasündinud – munajuhade puudumine, infantiilsed munajuhad või omandatud munajuhade kahjustus. Kõige sagedasem kahjustuse põhjus on väikese vaagna põletikulised haigused (eriti klamüdioos ja gonorröa ) ja kõhukoopa kirurgia järgsed liited.

- Peamine munasarjadest tingitud infertiilsuse põhjus on ovulatsiooni puudumine. Sellel on väga palju põhjuseid: polütsüstilised munasarjad; kollaskeha puudulikkus – munaraku halb areng; kilpnäärme, neerupealiste, ajuripatsi väärtalitlus; munasarjade enneaegne vaegtalitlus, madal munasarjade reserv; munasarjade endometrioos; munasarja kasvajad; näljutamine, anoreksia; ülekaalulisus; psühhogeenne stress; kromosoomhaigused; infektsioonid, väikese vaagna põletikulised protsessid; liited vaagnakirurgia järgselt; endometrioos.

- Enneaegset ovariaalse funktsiooni häirumist või lakkamist võivad soodustada keemia- ja kiiritusravi, raske astme endometrioos, suitsetamine, väikese vaagna infektsioonid, perekondlik soodumus enneaegseks menopausiks.

- Vanusega suureneb risk raseduse iseeneslikuks katkemiseks.

Aga meestel?

Meestepoolse viljatuse põhjused on madal spermatosoidide arv, seemnerakkude halb liikuvus, seemnerakkude kuju hälbed ja seemnerakkude täielik puudumine. Muutused võivad olla tingitud kaasasündinud arenguhäiretest (munandid laskumata), hormonaalsetest häiretest, kroonilistest suguteede põletikest, nakkushaigustest (nt mumps), munandiveeni laienditest, kromosoomhaigustest, probleemidest suguühtel (seemnepurske häired, impotentsus).

Viljakusele mõjuvad ebasoodsalt ülekaalulisus, stress, istuv eluviis, kokkupuude raskete metallidega, radiatsioon, kõrged temperatuurid, narkootikumid, vibratsioon.

Kuidas viljatust ravitakse?

Ravi võimalused jagunevad laias laastus kolmeks: psühholoogiline nõustamine ja abi, põletikuvastane ravi ja hormonaalne ravi nii naistel kui meestel. Kirurgilist ravi teostatakse naistel kergemate munajuhade kahjustuste, emaka anomaaliate (polüübid, müoomisõlmed, vaheseinad, emakasised liited) ja endometrioosi puhul. Munasarjad võidakse vabastada tsüstidest ja liidetest. Meestel taastatakse kirurgiliselt seemnejuhade läbitavust, tehakse varikotseele korrektsiooni.

Ovulatsiooni induktsiooni eesmärk on stimuleerida munasarju tootma väikest arvu munarakke, millele järgneks loomuliku vahekorraga viljastamise võimalus. See ravi sobib hormonaalsete häiretega naistele ja polütsüstilise ovariaalsündroomiga naistele. Kunstlik viljastamine on lastetuse ravi meetod, kus munasarjade stimulatsioon kombineeritakse sugurakkude või embrüode ülekandmisega naise reproduktiivtakti.

Kellel on näidustatud emakasisene viljastamine (IUI)?

Eelkõige kerge mehepoolse viljatuse puhul ja emakakaela probleemidest tingitud viljatusega naistel. Samuti naistel, kellel esinevad kergemad hormonaalsed häired. Inseminatsiooni teostamise eelduseks on terved munajuhad. Seda saab läbi viia loomuliku menstruaaltsükli baasil või munasarjade hormonaalse stimulatsiooni järgselt. IUI käigus viiakse seemnerakud otse emakaõõnde.

Kelle puhul kasutatakse kehavälist viljastamist (IVF)?

See on ainus võimalus rasestuda, kui munajuhad puuduvad või on raske kahjustusega. Oluliste hormonaalsete häirete, endometrioosi (kui kirurgiline ja hormonaalne ravi pole andnud tulemusi), sperma patoloogia ja teadmata põhjusel viljatuse (kui teised ravimeetodid pole andnud tulemusi) puhul samuti. See on kõige efektiivsem viljatuse ravi meetod. Ühe tsükli järgselt on rasestumise tõenäosus ca 30-35%, korduvate tsüklitega 60%.

Mis etappidest kehaväline viljastamine koosneb?

Kõigepealt munasarjade hormonaalne stimulatsioon munarakkude saamiseks, seejärel munasarjade punktsioon ja munarakkude viljastamine, embrüode kasvatamine ja nende siirdamine emakaõõnde. Protseduurist siirdamata jäänud embrüod on võimalik külmutada ja seadusega on lubatud nende säilitamine seitse aastat. Samuti on võimalik külmutada sugurakke – nii munarakke kui spermatosoide. Sugurakkude külmutamist kasutatakse tihti juhtudel, kui patsiendil seisab ees keemiaravi pahaloomulise kasvaja tõttu.

Viljatusravi – kus ja kui kallis?

Eestis tegeleb viljatusraviga viis keskust. Tallinnas on kolm tükki (ITK, LTKH, NOVA VITA) ja Tartus kaks (TÜ KLIINIKUM, ELITE). Haigekassa kindlustusega on kuni 41aastastele patsientidele katseklaasi protseduur tasuta. Samuti kompenseerib haigekassa ravimitele tehtud kulutused. Eestis pole kompenseeritavate tsüklite arv piiratud. Pärast 41. eluaastat tuleb IVF ravi eest patsiendil endal tasuda. Koos ravimitega võib protseduuri maksumuseks kujuneda 2000-2500 eurot.