Majas elades:

  • Aasta keskmine elektriarve – 103 eurot. Suvekuudel minimaalselt 58 eurot, talvekuudel maksimaalselt 151 eurot. Proportsioon on umbes selline, et 140 eurose arve puhul ca 65 eurot läheb lihtsalt muudeks tasudeks – võrguteenus, aktsiis ja taastuvenergia tasu. Ülejäänud on see, mida reaalselt tarbime. Ütleks, et olen positiivselt üllatunud, sest elektriarve on tegelikult väga mõistlik. Meil on maja koguaeg soe ning me ei piira elektri kasutamist kuidagi. St. õhtuti põlevad koridoris lambid, mängutoa tuli põleb seni kuni magama lähme, isegi, kui kedagi parasjagu ruumis pole. Televiisor mängib ka vahel siis, kui ise väljas käin. Töötasapinna valgusti on praktiliselt koguaeg sees jne. Lisaks kõik kodutehnika. Üldiselt suurem osa läheb ikkagi kütte peal, mis tegelikult on väga soodne. Aga eks see olegi maakütte võlu.
  • Vesi – 27 eurot. Minimaalselt 24 eurot, maksimaalselt 31 eurot.  Usun, et see arve oleks ka palju väiksem, kui meil oleks tsirkulatsioonipump. Hetkel laseme veel joosta arvestatava aja enne, kui see soojaks läheb. Kuna joome külma kraanivett, siis päevas mitmeid kordi jookseb vesi pikalt, enne kui see joomisvalmis on. Laste vannitamine võtab ilmselt ka suure osa veest. Samas minu arvates 27 eurot meie tarbimise juures küll suur summa ei tundu. Üle päeva käib nõudepesumasin, 3 x nädalas pesumasin, 4x nädalas laste vannitamised jm.
  • Prügivedu – 10 eurot. Suur prügikast, tühjendatakse kord kuus.
  • Kindlustused – 60 eurot. Kodukindlustus + kindlustus inimese surma puhul. St. kui Erikuga midagi juhtuks, siis minu kanda jääb 50% pangalaenust.
  • Telefon – 15 eurot
  • TV – 17 eurot. Maksame kord kolme kuu tagant.

Kokku: 232 eurot

Korteris elades (novembrikuu):

  • Kommunaalid – 130 eurot (hoolduskulu, remondifond, küte, prügivedu, elekter, vesi, kindlustus). Mäletan, et kõrgeim kommunaalkulu oli meil 220 eurot, madalaim ca 80.
  • TV – 25 eurot
  • Telefon – 15 eurot

Kokku: 170 eurot

Võttes arvesse linnakorteri turuhind vs. pangalaen, siis summade erinevus on 85 eurot. Lõppkokkuvõttes, kui praeguseid kulusid võrrelda kesklinna korteris elamisega, siis vahe on kokku  ca 150 eurot. Selle vahega, et linnas elasime 64 m2 korteris, nüüd on pinda 250 m2 + suur hoov.

Ma ei hakka siia mõlema elamispinna plusse-miinuseid välja tooma, need on kõigile ilmselged. Lõppkokkuvõttes on kulutuste vahe olematu, arvestades sellega, kui palju on vahepeal üürihinnad tõusnud.

Kui suured on teie igakuised kulutused korteris/majas?