Läheme kaheks-kolmeks päevaks. Eks muidugi võib ju minna ka üheks... aga lapsed väsivad ära. Ja üldse, kõige suurem tarkus, mis ma neilt reisidelt kõrva taha olen pannud: lastega pole vaja hullumeelselt palju ette võtta ega kõike, kõike, kõike ühte päeva mahutada. Pigem võtta plaani üks suurem käik ning jätta aega ka nii­sama kulgemiseks. Pargis muru peal pikutamiseks ja rahulikuks jäätiselimpsimiseks. Ja lihtsalt koosolemiseks, sest kodus olles on aina üks rattas jooksmine ja kohustused.

Jagan teiega oma lemmikpaiku, kus lastel mõnus ning endal samuti. Helsingi on päris kallis linn, kuid leidub kohti, kus ei peagi pileti eest maksma. Saabuvale suvele mõeldes panin kirja eelkõige sooja aja lõbustused: et saaks õues ronida ja turnida ja oleks põnev. Kuid eks vahel saja ka Helsingis lootusetult, seega on siin soovitusi ka halva ilmaga ajaveetmiseks.

Seda, et Helsingi on merelinn, teame kõik. Laevaga saabudes oleme vaada­nud mõnusaid saarekesi, väikseid sadamaid, parkunud paadikapteneid laevade vahel kindlalt oma teed jätkamas ning kindluslinna… Aga paljud ei teagi, et neile saartele saab imelihtsalt. Ja soomlaste endi seas on saarelesõit väga popp.

Suomenlinna

See on kõige kuulsam kindlussaar Helsingis, kuhu pääseb laevaga otse kesklinnast, Kauppatori kõrvalt tavalise ühistranspordiga. Suviti ka Hakaniemi sadamast. Saarel on toredad jalutusrajad, vanad kindlusrajatised, hunnitu vaatega platvormid, muuseumid, kohvikud ja jäätiseputkad

Omast kogemusest ütlen, et lastele pakub kõige rohkem rõõmu laevasõit ise, turnimine kaljudel ja loomulikult piknik päikesest kuumaks köetud kivil. Sest mis seal salata – selleks, et ennast selle väikse reisiga mitte pankrotti ajada, tegin võileivad kaasa. Kohvikuid, jaa, muidugi on, aga tegelikult pole neis muud erilist kui see, et nad on hirmkallid.

Ah jaa, üks asi veel: Pokemonid! Neid on saartel oi kui palju ja väga põnevaid!

Vallisaari

Vallisaari avati külastajatele alles eelmisel aastal. Meie olime kohe platsis ega pidanud pettuma. Lapsed avastasid kaljude vahelt järvesilmadest vähke ja imetlesid suuri mustvalgeid laglesid, keda üle saare sadu ja sadu ringi paterdas. Pikutades merekaldal graniitkaljul, sõitis meist mööda hiiglaslik reisilaev – otse nina alt, nii et oli tunne, et võid seda puudutada. Võimas!

Vallisaarile sõiduks tuleb küll eraldi pilet osta, ühistranspordi oma ei kehti. Enamik laevakesi läheb Kauppatori sadamast, otse turuplatsi kõrvalt. Aga uuri kindlasti ka Hakaniemi sadamat. Kesklinnas on alati hirmus palju rahvast, kuid Hakaniemi on mõnusalt rahulik. Riietu soojalt ja mugavalt ning pane võileib ja joogipudel kindlasti kotti. Siis pead arvestama ainult jäätiserahaga.

Korkeasaari

Kolmas meie lemmik on Korkeasaari koos seal asuva loomaaiaga. Saarele saab Kauppatorilt või Hakaniemi sadamast laevaga. Või Mustikkamaalt üle silla jalutades (aga see pole ju nii põnev).

Helsingi loomaaed on hästi mõnus. Siin on ruumi ja avarust ja loomad tunnevad end silmanähtavalt hästi. Kohapealsele toidule ära looda – ikka võileib taskusse! Või kui on rohkem ettevõtlikkust, siis Korkeasaaril ootavad sind mõnusad grillimisplatsid. Lastele on söömine alati pool reisi – kõhud on tühjad juba enne, kui sadamassegi jõuad.

Veel mõnusaid paiku

Kaivopuisto park ja Eira rannapromenaad

Kaivopuisto on Helsingi üks kuulsamaid ja suuremaid parke, imeline paik, kus oma piknikulina lahti rullida. Majesteetlikud hiigelsuured puud ja Tähtitornimäki, kust avanevad hunnitud vaated merele. Saab jalutada Eira rannapromenaadil ja limpsida Pappagallo jäätist. Eira rannapargis on tore mänguväljak ja Kaivopuistos samuti – suure-suure liumäega. Kohale saab kesklinnast trammiga.

Töölönlahti

Töölönlahti asub kesklinnas, piirneb raudteejaama, Musiikkitalo, Finlandia-talo ja rahvusooperiga. Mõnus paik, et ümber merelahe jalutada ja uuel ägedal turnimisplatsil (Finlandia-talo taga) veidike auru välja lasta. Minu suur lemmik Talvipuutarha ehk talveaed on samuti Töölönlahti ääres.

Linnanmäki, loomulikult!

Yayoi Kusama näitus HAMis.

Helsingi legendaarsesse lõbustusparki minnes arvesta kohe terve või vähemalt poole päevaga. Park on Länsi­terminaali sadamast otse pooletunnise trammisõidu kaugusel (tramm nr 9). Siit leiad Põhjamaade suurima valiku atraktsioone: hulle närvikõdikarusselle, Ameerika mägesid, kummitus- ja peeglitubasid ning 23 meetrit tunnis vabalangemist (appi!).

Väga väikeste lastega ei tasu sinna minna, sest kõigil atraktsioonidel on ranged pikkusemõõdikud. Samas tasub märgata, et kuni kella­ 15ni saab pileti 10 euro eest järgmisesse päeva pikendada. Ja õhtune 3 tunni pilet on sootuks odavam ning meeleolugi teistsugune kui päeval – tuledesära ja muusika põhjas!

Lõbustuspargi kõrval asub Sea Life’i meremaailm, mida saab külastada lisatasu eest.

Mõned muuseumid ikka ka

HAM

Keemiakatsed Heurekas.

Endine Tennispalatsi, nüüd Helsingi Kunstimuuseum, avati eelmisel aastal uuesti ja on eriti tarbijasõbralikuks kujundatud. Seal on olnud viimaste aastate kõige ägedamad näitused linnas, just moodsa kunsti vallas.

Alla 18aastastele vaba sissepääs. HAMiga ühes majas asub suur kinokompleks ja mõnusad koogikohvikud.

Tõsisema kunstihuvi tekitamiseks võib ette võtta ka Helsingi moodsa kunsti muuseumi Kiasma ja klassikalist elamust pakkuva Ateneumi. Mõlemad on alla 18aastastele tasuta, mis on põhjanaabritel tõesti üks väärt algatus.

Loodusmuuseum

Igihaljas lemmik loodusmuuseum (Luonnontieteellinen museo) paikneb kesklinnas raudteejaama ja Kamppi keskuse vahetus läheduses, erakordselt ilusa arhitektuuriga vanas koolihoones. Muuseumil on viis püsinäitust. Ekspositsioon on kaunilt, aga samas väikseid külastajaid arvestades üles ehitatud – vaheldusrikas ja põnev.

Loodusmuuseum on valitud Helsingi üheks peresõbralikumaks sihtkohaks ja kuulub kogu Soome nelja enim külastatava muuseumi hulka.

KUS SÜÜA?

Kamppi keskus

Söömine on ju üks olulisemaid asju laste elus… eriti kui nad on reisil. Ja tore, kui ei pea sööma miskit suvalist, makstes selle eest hingehinda, vaid tead, kuhu suunduda.

Kesklinnas Kamppi keskuse esimesel korrusel on nüüd avatud tore, kuue tänavatoiduleti ja ühise söömisalaga koht K6. Sealt võid leida näiteks linna parimad fish-and-chips’id (Fisu & Ranet). Kala viib keele alla ning friikate asemel võib juurde valida laheda salati.

Pizzariumis on pitsad kohe tükikaupa valmis, laps saab ise valida, kõik on klaasletis, väga maitsev ja värsketest komponentidest kohapeal valmistatud. Sealt võib ka pargipingile miskit kaasa haarata.

Kamppi 5. korrus on värskelt kujundatud restoranimaailmaks Kortteli. Seal saab valida 10 söögikoha vahel. Pakutakse pitsat, kala ja Aasia pelmeene, head kohvi, falafelle ja toortoitu. La Torrefazionest saab eriti head kohvi, keset kohvikut on lapsevankriparkla.

Friends and Brgrs on kesklinnas asuv korralik burgerikoht. Armastuse ja hingega valmivad burksid – lihaga, taimedega, variante on palju-palju. Hamburgerifännidelt hamburgerifännidele.

Teurastamo on midagi sellist nagu meie Telliskivi loomelinnak Tallinnas. Erakordselt mõnus fiiling, mitmeid-mitmeid söögikohti ümber toredate platsikeste, kus õhtuti toimub kontserte ja muud põnevat. Minu lapsukesed hääletasid oma lemmikuteks kiviahjuga pitsakoha Kellohalli ja eriti hõrgu Itaalia jäätisega Jädelino.

Moko kohvikud Sörnäises ja Punavuoris on helged, valged ja mõnusa fiilinguga, ühtlasi sisustuspoed. Pakutakse salatit selle kõige paremas tähenduses, smuutit, uhkeid kooke. Beebidele on mõnna mängunurk. Poes on hea raamatuvalik ja hulgaliselt imetoredaid kodusisustusvidinaid. Minu suur lemmik!

MÕNED BOONUSLINGID

allasseapool.fi Välibasseinid otse Kauppatori sadama kõrval merelahes. Imetore kontseptsioon.

loylyhelsinki.fi Saunarahva superäge sauna- ja söögiparadiis. Ega lastega päris sauna ei peagi minema, aga võib. Imelise ruumielamuse saavad kõik, paik on võitnud hulganisti arhitektuuriauhindu.

heureka.fi Heureka on ammusest ajast lastega reisijate lemmiksihtkoht. Meie Ahhaa keskuse laadne teaduskeskus, mis sobib ennekõike koolilastele. Asub Tikkurilas.

tropicario.com Siin paikneb Põhjamaade suurim roomajate kollektsioon. Suured roomajad on lastele mõeldes väga hästi eksponeeritud. Asub mõnusas Vallila linnaosas.

vekarakirppis.fi Ja lõppu üks soovitus titemammadele – kasutatud lasteriiete paradiis nimega Vekara­kirppis. Imeline koht, kust osta kvaliteetsete kaubamärkide heas korras riideid beebidele ja väikelastele. Raudteejaamast 11 peatust trammiga nr 6.

rushfinland.fi Uus vägev batuudikeskus.

Lugu on Pere ja Kodu digiarhiivist http://digi.perejakodu.ee