Rinnapiimas on antikehad ja immuunsüsteemi rakud, mida pole üheski piimasegus. Bioloogilisest aspektist on rinnapiim beebile parim, selles pole kahtlust. Samas peab arvestama, et lapse psühholoogilist arengut silmas pidades on oluline ka see, et ema oleks rõõmus ja terve, ta jaksaks ja tahaks beebiga tegeleda. „Kõige tähtsam on ema ja lapse vaheline suhtlus – silmside ja kehakontakt,” sõnab Nutricia teaduskeskuse rinnapiima uuringute teadus- ja arendusjuht dr Bernd Stahl.

Üle 20 aasta rinnapiima uurinud teadlane rõhutab, et probleemide ilmnemisel saavad emad vaid pere toetusel toime tulla. „Partnerid, emad ja ämmad mängivad suurt rolli selles, kas ema imetab,” nendib dr Stahl. „See ei ole ainult emade töö. Isad peavad samuti teadma, kuidas mähet vahetada ja kui tähtis on imetamine.”

Sama oluline on ühiskonna toetus. Avalikus ruumis imetamist peaks aktsepteerima. Samamoodi toetama ema otsuseid – ka imetamisega mitte jätkamist. „Kuid see valik peab põhinema teadmistel,” rõhutab teadlane. „Osad emad lõpetavad imetamise, kuna neile tundub, et piima pole piisavalt. Seda saab öelda vaid arst, vaadates beebi kasvutabelit. Kui beebi rinnal nutab, on selleks mitmeid põhjuseid ja see pole põhjus piimasegule üle minemiseks.”

Rinnapiim on äärmiselt keeruka koostisega ja seda uuritakse siiani – seetõttu on selge, et samasugust piimasegu teha on võimatu. Lisaks sellele, et iga naise rinnapiim on erineva koostisega, varieerub naise enda rinnapiima koostis vastavalt beebi vanusele, soole, aga näiteks ka beebi haigestumise ajal. „Samas olen veendunud, et beebide piimasegu pole iial olnud nii kvaliteetne kui praegu. Kui ema peab lõpetama imetamise – mis iganes põhjusel –, ei peaks ta end selle pärast halvasti tunda, vaid olema kindel, et saab poest ohutu ja hea asenduse,” tõdeb dr Stahl.

Standartsetes piimasegudes on enam-vähem samad kohustuslikud ained ehk valgud, vitamiinid ja lipiidid. Osad piimasegud sisaldavad lisaks pro- ja prebiootikume.

Jaga
Kommentaarid