Telesaadete “Su nägu kõlab tuttavalt”, “Eesti­ otsib superstaari” ja “Väikesed hiiglased” tegevprodutsent Triin Luhats (42) ütleb, et on vaimselt terviklikum, kui tema tegevuste palett on lai ega piirdu vaid koduste asjadega. Tema “oma aja” alla kuuluvad nii lastega koos veedetud tunnid, kvaliteetaeg abikaasaga, töö, trenn, sõbrad, joonistamine, kalligraafia ja matemaatika­ülesannete lahendamine, et pea “tühjaks ja puhtaks” saada. Triinul ja ta abikaasal, endisel teletöötajal, praegusel Cinamon Holdingu kommertsdirektoril Toomas Luhatsil (38) on kaks last: Lorelei(5 k) ja Lillemor (6).

Triin tunnistab, et mängis Loreleid oodates mõttega: oleks siis äkki sel korral, pesamunaga, täiskohaga kodune beebiema? Juba enne pisitütre sündi tundis aga, et ei, nii ikka ei lähe, see poleks üldse temalik. Panna kõik muud tegevused lapse beebiajaks ootele ei tundunud parim variant ei emale endale ega teistelegi pereliikmetele.

Väline surve

Triinule tundub, et see on väljastpoolt peale surutud valehäbi, justkui väikelaste emal ei tohikski olla oma aega ja nagu oleks noor ema siis halvem, kui ta söandab ka oma asjadega tegelda. ”Võimalik, et mõni naine tunneb sellist survet. Juhul, kui tema tutvuskonda on sattunud emad, kes on pühendunud esimesed aastad ainult lapsega kodus olemisele,” arutleb ta.

“Kuid kui ema saab lubada endale oma aega, siis ei tähenda see veel ju automaatselt, et teda pole oma laste jaoks olemas.” Triin kinni­tab, et tema on laste jaoks vägagi olemas ja kui vähegi võimalik, püütakse nende peres lapsi alati kõikidesse tegevustesse kaasata. “See aga ei pea tähendama, et ma füüsiliselt iga hetk laste kõrval olen,” seletab ta. “Vahel on lapsed isa, vanaema või mõne teise turvaisikuga.”

Töö hoiab teravana

Triin teab hästi: tal on nii abikaasa kui tööga väga vedanud. Toomas saab aru, et naisel on samuti vaja teha tööd ja muid asju, mis talle meeldivad, et tunda end hästi. Triin liigitab töö “oma aja” alla. See on paindliku graafikuga, meeldib naisele ja on vahelduseks kodustele toimetustele, hoides teda “teravana”. Saatetiimides lööb kaasa teisigi beebiga emasid. “On juhtunud, et pikendatakse pausi viis minutit, sest keegi imetab parasjagu,” muigab Triin.

Hetkel on Triinul käed-jalad tööd täis. Vaja on organiseerida “Superstaari” saate eelvoorud, aidata kaante vahel saate “Su nägu kõlab tuttavalt” raamat ja tegelda jooksvalt näosaate uute salvestus­päevade organiseerimisega. “Vahel alustan organiseerimistööd kell kümme õhtul ja lõpetan pool kolm öösel,” jutustab ta. “Mulle see sobib, sest mul endal on üliväike unevajadus, lastel seevastu suur.”

Loe ajakirjast Triinu ja teiste emade näitel, kuidas leida laste kõrvalt oma aega, miks seda vaja on ja millega emmed seda sisustada tahavad.