Isale peaks olema võimaldatud ka riiklike otsuste tasandil rohkem aega perega koos olla, usub Hardi. Juba ainuüksi sellepärast, et jagada vastutust lapse kasvatamisel, isarolli ja et ema liiga kauaks töölt kõrvale ei jääks. 

Samas teab ta, et maailmas pole palju selliseid riike, mis pereloomise oma kodanikele nii lihtsaks ja meeldivaks teevad. “Aga mõelge enne lapse saamist, mida tähendab väljend “pere planeerimine” ja mis tagajärg on sellel, kui olete saanud ümbriku­palka,” hoiatab ta. “Õnneks olen ise kõik need õppetunnid saanud läbi teiste inimeste kogemuste.”

Hardi arvates on meeste lähenemine laste­kasvatusele täiesti teine kui naistel – ja nii see peabki olema. “Ma ei tahaks üldistada, kuid minule on jäänud mulje, et mehed saavad aru, et nad pole laste kasvatamises eksperdid ega häbene seda ka tunnistada. Seetõttu on meil bEST dads Clubis ka õhkkond rahulik ja rõõmsameelne,” arutleb mees. “Naiste foorumites lähevad mõned arutelud ikka väga inetuks kätte ja siunamist-solvamist on liiga palju. Samas on naised ka emotsionaalsemad kui mehed ja lastega hoopis teistmoodi seotud. Ikkagi ei peaks üks ema ütlema teisele, et ta on idioot, kui kolmekuusele lapsele banaani söödab, ja teine ema võiks aru saada, kui imik ei tohi teatud põhjustel mingeid asju süüa. Foorumites ja kommentaarides võiks olla vähem parastamist ja rohkem ligimese abistamist. Tark on see, kes saab aru, kui rumal ta on – mitte see, kellel igal teemal arvamus on.”

Seoses lapse sünniga on Hardi avastanud esiteks seda, et rasket poekotti autosse tassides võib käsi otsast ära kukkuda – kuid kui on vaja oma beebit süles kanda, siis võib ta kõndida sada miili või kaugemale! Ja teiseks mitte vähem tähtis tõde: naine on tal super äge! “Ma ei uskunud, ausalt, et ta nii vapper ja tugev on. Aga näen seda iga päev, kui ta lapsega toimetab. Meil on temaga väga vedanud, õpin temalt väga palju. Meie suhe on muutunud terviklikumaks ja avatumaks.”

Samas teab Hardi, et ega see lapsevanema elu ei saa kogu aeg ainult tore ja mugav ju olla. “Kui abikaasa beebi tõttu vähe magada sai, siis oli hommikul olukord natuke habras. Vahel ikka tekib ka teravamaid olukordi. Need kuuluvad terve suhte juurde. Oluline on oma elu­kaaslast tähele panna – kogu aeg, iga päev. Siis on kompro­misse leida palju lihtsam. Just kompromissid ongi eduka suhte võti. Avastan oma abikaasa ja lapsega olles iga päev, kui väga ma neid armastan ning mis tunne on olla armastatud.

Terve protsess, alates kahest triibust pulga peal, on olnud vägagi emotsionaalne. Lapse sünd oli muidugi tipphetk. Sünnitus kestis pikalt. Kui beebi ükskord käes oli, läbis tervet keha selline pingelangus, millesarnast pole ma enne mitte üheski olukorras tundnud. Ja mul on elus olnud palju väga pingelisi hetki. Nutsin nagu väike plika seal abikaasa kõrval. See oli ka vaieldamatult minu senise elu kõige õnnelikum hetk.”

“Luka on olnud sobilik esimene­ beebi,” naerab Tanel Lindmaa. “Ehk saame­ mõne veel!”

Mõlemad vanemad rõõmustavad, et tänu lapsele veedavad nad koos veel rohkem aega kui varem. “Kui peale tööpäeva just trenni pole, siis oleme alati koos perega,” kirjeldab Tanel.

Kuna nad mõlemad abikaasaga on seotud ettevõtlusega, ongi ehk kõige keerulisem aega planeerida. Selles osas tuli appi ühine kalendriäpp, kuhu mõlemad oma tegemised kirja panevad. Teisest küljest võimaldab eraettevõtlus paindlikumat töögraafikut. “Tuleb ette ka seda, et olen terve päeva koos pojaga, et naine saaks oma tööasjad aetud. Mõlemal vanemal on lapse kasvamisel oluline roll.”

Üldiselt oli beebiajal ajakasutus selline: kuna ema tegeles lapsega öösiti, siis hommikul oli poeg isaga – meestemängud ja ühine hommikupuder. “Häid emotsioone saab iga päev, lapse rõõmsast naeratusest kuni esimeste püstiseismisteni. Hea on jälgida, kuidas poeg mõne uue asja selgeks õpib, ja õnneks on palju toredaid emotsioone veel ees.”

Kui Taavi Lindmaa ja tema fotograafist elukaaslase Katrina Tangi perre poeg sündis, tehti omakeskis algul ikka nalja, et manuaali ju kaasa ei tulnud, eks õpime ja areneme koos lapsega.

Taavi aga mõtles, et tahab olla võimalikult aktiivne isa ning jagada teiste omasugustega väärt nippe ja trikke lapsekasvatamisest. Parim viis selleks oli koondada nii noori kui kogenud isasid, et neilt kuulda: mis huviringidesse beebiga minna? kuidas lapse koolifondi investeerida? mismoodi olla parim kaaslane kallimale?

“Meil sündis sel aastal sõpruskonnas kümmekond last, nii et kui Facebooki bEST Dads grupi tegin, siis esimesena kaasasin nemad ning edasi kutsusin liituma kogenumad isad oma tutvuskonnast,” räägib Taavi. “Sõna on liikvele läinud ja iga päev tuleb meile uusi liikmeid juurde.”

“Vägev on olla ühe väikese ilmakodaniku teejuhiks, tema tegemistele kaasa elada, nõu ja jõuga abiks olla,” ütleb noor isa. “Kindlasti oli kõige erilisem hetk pärast sünnitust haiglas, kui laps anti ka mulle palja ihu peale ja sain teda mõnda aega hoida. Kui esimest korda Pelgulinna perekeskuses Lennonit vannitamas käisime, oli nii vahva vaadata, kuidas laps teeb esimesi liigutusi vees ja mina saan talle toeks olla.”

“Lapse emale tuleb anda vaba aega tema tegemisteks,” usub ta. “Ja isana on ju nii põnev olla võimalikult lähedal lapse arengule.” Põhimõte on lihtne: lapse vajadused tulevad ennekõike ja siis enda omad järele. Katrinaga on nad õppinud rohkem meeskonnatööd tegema, kohustusi jagama ja veedavad nüüd üldse rohkem aega koos.

Jaga
Kommentaarid