“Rain oli mõlema lapse sünni juures ja juba esimestel kohanemisnädalatel tegutses mähkme­majanduses. Hiljem andis lisatoitu, käis arstil ja mängis lastega. Tissitamine jäi ainsaks, millega ta ei tegelenud,” muigab ema Elina.

Tänu sellele, et issi on algusest saati tite­majanduses sees, ei olnud ka keeruline otsustada, et teise lapse viimase lasteaia-eelse aasta on Rain kodune ja emme läheb tagasi tööle. “Tihtipeale tehakse suured silmad, kui kuuldakse, et issi on lapsehoolduspuhkusel,” möönab Elina. “Aga ta saab ju kõigega hakkama ja väga hästi!”

Üksi emade seas

Rain kinnitab, et otsus lapsega koju jääda tundus talle täiesti loomulik. “Tahtsin tööelust natuke aega maha võtta ja samas lapse kodusolekut pikendada, sest lasteaias jõuab ta ju käia küll ja küll. Ning naine oli valmis palgatööle naasma. Seega sobivate asja­olude kokkusattumine!”

Koduse isa hommik algas nende peres tavaliselt 7–8 ajal. Emme ja suur vend lähevad tööle ja lasteaeda. “Meie Lisetega einestame, seejärel mängime, käime õues – jalutame koeraga, sõidame rattaga –, sööme lõunat. Siis tuleb lõunauni, pärast mida jälle mängime, joonistame või paneme puslet kokku,” kirjeldab Rain nende kunagist päevakava.

Vahel käib Rain pesamunaga ka vanavanematel külas, teinekord mängutoas ja kord nädalas beebikoolis. “Beebi­koolis olin ainuke isa. Vahel harva on ka mõni mees naisega kaasas, aga ülejäänud seltskond on emad lastega ja mõni vanaema lapselapsega,” märgib ta.

Mees tõdeb, et igal pool, kus ta lastega käib, ongi ta enamasti üksi naiste seas. “Eks ma tajun seda tähelepanu, et olen ainus meesterahvas, aga püüan jääda iseendaks ja mõelda sellele, miks ma seal olen. Emad ei vaata ju viltu, lihtsalt uudistavad.”

Arst imestas

Raini sõnul ei ole nende tutvusringis peresid, kus lapsepuhkusel oleks olnud isa. “Aga sõpradelt olen kuulnud, et neil on töö juures mõned mehed lapsehoolduspuhkusel...”

Ta on kindel, et isa peaks tegelema lapsega nii palju kui võimalik. “Esiteks selleks, et emale hingamisruumi anda. Ema peab ju ka saama rahus duši all käia, süüa, lehte lugeda, väljas käia,” põhjendab ta.

“Teiseks – kui isa teeb lapsega pidevalt igapäevaseid asju, saab ta lapsega lähedaseks. Laps õpib isa usaldama ning tänu sellele on tulevikus läbisaamine palju parem.”

Jaga
Kommentaarid