Kas teilgi on detsembri kalender pilgeni täis? Kolme lapse jõulukontserdid, huviringide jõulupeod ja muidugi üritused lastele nii ema kui isa töökohas. Kindlasti ka firma pidu. Kodus on tuba nagu imeväel jõuluehteis ning ahjust tulnud piparkoogid levitavad magusat lõhna. Loomulikult poetavad päkapikud igal hommikul kõigile kolmele lapsele sussi sisse vaimustavaid kingitusi. Jõuluõhtul ootavad kuuse all üllatused – täpselt need, mida kallid ihaldasid. Ootamas on jõululaud, mis on lookas ennenägematute hõrgutiste all. Teisel ja kolmandal pühal saavad meeles peetud armsad sugulased igas Eesti nurgas.

Ema on see, kes loob peres jõulukuul pühaliku meele­olu, mis tekib justkui möödaminnes. Lastepere jõulud pole aga nõrkadele. Nii et delegeerige, nagu jaksate, ja viilige, kus vähegi saate! Suhtuge iseendasse säästlikult, muidu võib teid tabada närvivapustus – ilma naljata. Ehk käiksid mõnel lastepeol publikuks hoopis suhtlemisnäljas vanavanemad, heatahtlikud sugulased või lastetu sõbranna? Kaaluge, kas kõike peab jõudma.

Seekordne ajakiri on jõuluhõnguline, kuid lisaks pani mind kaasa elama artikkel lapsest, kes kippus lasteaias teisi hammustama ja lööma. Küllap oleksin ise ka häiritud, kui mu lapse rühmas või klassis oleks probleemne tegelane. Olen mitmelt poolt kuulnud lasteasutuste järjest suuremast soovist sundida “teistsuguseid” lahkuma. Teisalt mõtlen: kuhu need lapsed peaksid minema? Kuhugi mujale? Aga siiski, kuhu? Olen näinud lapsi, kelle pöörane käitumine laheneb tänu heasoovlikule toele, teiste probleemide taga võib olla erivajadus. Kuid on lapsi, kelle häiriva käitumise põhjus peitub suhetes täiskasvanutega. Ühelgi juhul laps ise nende lahendamisega toime ei tule ning meie, täis­kasvanute, võimalus ongi neid aidata.

Võiksime püüda hoida esil mõtet, et jõuluaja ilus iva pole mitte miljonis jõulupeos ega kingisajus, isegi mitte nunnudes piparkookides. Jõuluaeg on selleks, et jagada mõistmist ja heatahtlikku tuge neile, kellel võiks seda vaja minna.

Kaastundlikku jõuluaega!

Loe värsket ja jõuluhõngulist Pere ja Kodu ajakirja mugavalt meie DIGIKODUST.