Esiklapse ootuse ajal mäletab Liina, et ta muudkui sõi-sõi-sõi. “Ja sõingi ennast päris suureks! Viimane kuu möödus titaga rääkimise tähe all. Mihkel suhtles kõhus oleva tütrega läbi minu varvaste. Lõpus kutsusime teda ikka juba kiiremini välja tulema, et mul kergem hakkaks!”

Liina tunnistab, et kuigi ta hirmsasti püüdis raseduste ajal ka märkmeid teha ja
päevikut pidada, siis aeg muudkui lendas ja nii jäid paljud mõtted kirja panemata. “Oleksin tahtnud rohkem asju üles kirjutada, et kui Mirjam suurena lapseootele jääb, oleks tal väga vahva teada, kuidas minul läks.” Ta tõdeb, et kui esimene rasedus möödus igasuguseid numbreid jälgides, siis teine oli palju rahulikum ja mõnusam. "Ta kasvas juba hoopis loomulikuma elu käigus. Kõht kasvas, rinnad ka, seega oligi kõik hästi. Ei mingeid esimese raseduse muresid.”

Esimene eestikeelne rasedusäpp

Alates tänasest on kättesaadav Eesti ämmaemandate loodud rasedusäpp. Ida-Tallinna Keskhaigla Naistekliiniku ämmaemandusjuht Vivian Arusaar tõdeb, et vajaduse mobiilirakenduse järele näitasid rasedad neile ise kätte. Nimelt on palju rasedad endale alla laadinud erinevaid võõrkeelseid rakendusi, kuid alati oli neis midagi puudu või meie keskkonda mitte sobivat.

Eestikeelse äpiga Rasedus on võimalik jälgida raseduse kulgu, saada teavet rasedusaegsete uuringute ja sünnituseks ettevalmistuse kohta ning salvestada isiklikke rasedust puudutavaid terviseandmeid. Rakenduses on olemas ka mitmed kalkulaatorid ning praktiline info tähtaegade ja toimingute kohta.

Rakendus pakub kasulikku infot alates sellest, kuidas ja kuhu tulla esimeseks ämmaemanda vastuvõtuks, milliseid uuringuid tehakse, kuidas kasvab ja areneb oodatav laps, millised on muutused kaasnevad ootusajaga ja mida peaks jälgima.

Usaldusväärne info

Uus rakendus on mõeldud kasutamiseks kõigile rasedatele, aga ka neile naistele, kes alles rasestuda plaanivad. "Kuigi internetis on infot palju, on alati küsimusi, millele leida vastus ja asjakohane teave, võib osutuda arvatust keerulisemaks. Selles rakenduses antavad soovitused ja nõuanded on koostatud meie haigla parimate erialaspetsialistide poolt,“ kinnitab Vivian Arusaar.

Rakenduse abil saavad rasedad infot ja vastuseid oma küsimustele, mis igapäevaselt tekivad, kuid et neile vastata ja läbi rääkida, selleks ei pruugi vastuvõtu ajal alati aega jääda. „Loodame, et loodud äpp soodustab ka rasedaid ise oma tervist rohkem jälgima,“ märgib Ida-Tallinna Keskhaigla Emadusnõuandla ämmaemandusjuht Silja Staalfeldt-Rahumägi.

Tasuta mobiilirakendus on eesti- ja venekeelne. Selle saab alla laadida Androidi ja iOS operatsioonisüsteemidele vastavatest mobiilirakenduste e-poest.

Teine rasedus lihtsam 

“Esimese beebiootusega kaasnesid igasugused muretsemised ja numbrite jälgimised. Teine rasedus teeb juba nii rahulikuks, et kolmas mööduks täiesti tähelepanuta,” arvab Liina Raud. “Aga võib-olla ka vastupidi, oleneb, mitu aastat viimasest korrast möödas on.” 

Kõige ilusam on olnud lapse nimesid mõelda ja sünniks valmistuda. “Ilusaid nimesid on nii palju! Ma olen aga seda usku, et lapsed justkui valivad endale ise nime. Ehk meie laste puhul on toimunud täpselt see, et laps saab endale selle nime, kelle nägu ta sündides on,” jagab ta.

Kõige naljakam seik oli teise raseduse alguses. Liina ootas nii väga tüdrukut, soovis kogu südamest Mirjamile õde. Aga kui ta läks korralisse ultrahelisse, mille käigus ka sugu oli võimalik teada saada, siis poisslapse uudist kuuldes ei osanudki ta ühtegi sõna öelda. “Aa-aa siis…” oli kõik, mis tal sel hetkel suust välja tuli. “Täna olen ma aga väga õnnelik, et saan kogeda kahte erinevat kogemust. Joosep on eriliselt armas ja mul on tõesti hea meel, et Mirjamil on vend!”

Jaga
Kommentaarid