2018. aastal on lapsetoetuse suurus pere esimese ja teise lapse kohta 55 eurot. Kolmanda ja iga järgmise lapse kohta on lapsetoetuse suurus 100 eurot. Kolme ja enama lapsega perele makstakse tänavu suvest lasterikka pere toetust 300 eurot kuus.

Ceilini (34) ja ta abikaasa Heiko (29) peres on praegu kaks last: Aron (3) ja Deron (2). “Olen ise suurest perest, kasvanud paljude mängukaaslaste keskel – soovin sedasama ka oma lastele. Usun, et just tänu suurele perele olen ise hea empaatiavõimega ning tulevikus aitab see omadus ka mu lastel lihtsamalt elus läbi lüüa. Kui inimesel on empaatiavõimet, oskab ta teha õigemaid valikuid, jäädes sealjuures ausaks ja käitudes õigesti nii enda kui teiste suhtes.”

Kokkuhoiunipp

Ceilin on rahul ka praegu kahe lapse eest saadava toetusega. Tema kokkuhoiunipp on taas­kasutus. Samuti aitavad perel toime tulla vanavanemad. Oluline leevendus tuleb sellestki, et Tartu vallas on lasteaiatasu oluliselt väiksem kui linnas, praegu katab lastetoetus selle ilusti ära ja jääb veel ülegi. Haldusreformiga seoses see nüüd aga paljudes kohtades muutub.

Ceilin ei usu, et kolmanda lapse sünd tooks üldisesse elukorraldusse suuri muutusi. “Kõik lapsele vajaminev on meil ju olemas. Olen just selle mõttega säilitanud beebiriideid, voodi ja vankri, et ühel heal päeval tuleb majja uus beebi.” Naine tunnistab, et eks ole juba kahe lapsegagi magamata öid ja rohkem planeerimist, aga kõike seda ei pane tähelegi, kui just ise sellest suurt numbrit ei tee. Ceilin arvab, et kolmanda lapse lisandudes saaks nad isegi praeguse autoga hakkama, aga kui juba neljaski olemas, on kindlasti vaja rohkemate istekohtadega sõiduvahendit. “Hetkel mahuks veel üks turvahäll ilusti meie universaal­kerega autosse ära. Liigume päris palju lastega ringi ja minu kogemus on näidanud, et varem võtsin reisile liigagi palju asju kaasa, nüüd saame ­vähemaga hakkama.”

Võimaldab raha koguda

Pere on oma eluaseme Tartumaale Kikiverre juba algusest peale selle mõttega sisse seadnud, et pere suurenedes ei peaks kolima. “Elame oma majas, mille ostsime pangalaenuga, kui ootasime teist last. Linna ei ole pikk tee, aga kodus saame nautida maaelu vaikust ja rahu. Meil on piisav liikumisruum nii toas kui õues. Väikses kahetoalises korteris kolme lapsega oleks vägagi keeruline, kuigi ma tean peresid, kes nii elavad ja hakkama saavad. Mina ise hindan väga seda, et meie lapsed kasvavad maal ja saavad end tühjaks joosta ning kasvõi mudas püherdada,” räägib Ceilin muiates.

Ta lisab, et suurem peretoetus oleks neile abiks küll, sest võimaldaks rohkem raha kõrvale panna mingi eesmärgi nimel. Elu on näidanud, et mida rohkem raha kätte tuleb, seda rohkem seda ka kulub. Sarnaselt Mailitiga näeb Ceilin toetuse tõusu eelist just selles, et tänu lisasummale saaks lastega pikemalt kodus olla: “Ideaalis saaksin lapsega rahumeeli kodus olla tema kolmanda eluaastani, ilma et peaksin liialt muretsema sissetuleku vähenemise pärast.”

Räägi kaasa emmede jutustamiskohas Pere ja Kodu Facebookis