Uues ajakirjas 9 KUUD räägib Marianne (26) oma enneaegsest sünnitusest. „Nii raske oli olla abikaasata ja lapseta. Palatikaaslaste lapsed öösel nutsid, aga minu last ei olnud minuga. Ma ei julgenud minna küsima, kuidas mu lapsel läheb, sest üksi ei suudaks ma vastu võtta uudist, et midagi on valesti läinud.

Ma poleks aga osanud arvatagi, et aprillis sündima pidanud poiss sünnib hoopis jaanuaris. Oli 30+4 rasedusnädal, ta kaalus 1545 g ja oli 42 cm pikk.“   

5 küsimust ämmaemand Ingrid Kaokülale:

Kuidas ma enneagse sünnituse ära tunnen?

Ähvardava enneaegse sünnituse tunnuseks on rohke limaseks või vereseguseks muutunud voolus ja/või hootised alaselja- või alakõhuvalud. Mõnikord on algava enneaegse sünnituse tunnuseks aga hoopis lootevee puhkemine ilma tuntavate tuhudeta.

Miks see juhtub? Saan ma seda ise ennetada?

Enneaegse sünnituse põhjused jäävad pooltel juhtudel selgusetuks või selguvad reeglina alles tagantjärgi – kui siiski. Enneaegse sünnituse riskifaktorid on aga teada: suitsetamine ja alkoholi tarvitamine, kõrge stressitase, raske füüsiline töö, alakaal, rasvumine, bakter- ja viirushaigused, kõrge vererõhk, diabeet, vere hüübimishäired, mitmikrasedus, vanus alla 17 või üle 35 eluaasta.

Mida ma siis tegema peaksin? Loe edasi uuest ajakirjast 9 KUUD