Värske isa Martin Veismann: „Oleme eluetapis, kus saame beebit rõõmuga nautida!“

Taavi Tõnisson: "Kõik mured mööduvad."

Julia Lindpere: "Võtke abi vastu!"

15 asja, mida sa lubasid emaks saades mitte kunagi teha ... ja nüüd teed! Enne, kui ise lapsevanemaks saad, on teiste kasvatusviise kerge hukka mõista, eks! Peatselt pärast beebi sündi aga märkad, et vahel tuleb selleks, et säilitada terve mõistus, teha järeleandmisi. Ja see on täiesti okei!

IGA BEEBI VAJAB ERI LÄHENEMIST:

Sinu beebi kasutusjuhend: Ta on isiksus. Sünnist saati. Esmapilgul on kõik imikud ühesugused – söövad, magavad, nutavad ja kakavad. Võiks arvata, et sündides siia ilma puhta lehena, on neil ka sarnane emotsionaalsus ja sotsiaalsus. Kaugeltki mitte! Leia oma tita tüüp ja loe, mida ta sinult ootab!

Mis tüüpi magaja su lapsuke on? Kõik beebid ei maga ühel ja samal ajal, sama kaua ja sama sügavalt. Iga inimese uni – ka sellel kõige väiksemal! – on individuaalne. Soovitame mõne nipi, et sinust saaks just oma
lapse une ekspert.

Kuidas just oma beebi rinnale saad? Imetada on imeline, kuid vahel ka väga keeruline. Mismoodi imetamiskaridest osavalt mööda laveerida?

Kas sul on linalaps või vankrifänn? Kuigi alguses võib sulle tunduda, et sa ei soovi oma lapsukest hetkekski käest panna, siis tegelikult märkad peagi, et inimesel on põhjusega kaks kätt – neid läheb vaja ka sul endal! Kuhu ta siis poetada ja mida seejuures silmas pidada?

Eelistada lutti, pöialt või kaisukat? Imemisrefleks on beebile eluks vajalik, et piima juurde tellida ja kõht saaks täis. Vahel sattub su püüdlik tita aga nii hoogu, et imeb lihtsalt imemise pärast. Kas võtta appi lutt või on veel mõni võimalus? Kas oma pöial on kurjast?

Mis päästab gaasi- ja hambavalust? Su tita nutab lohutamatult valjult, sageli just õhtul või varahommikul. Pisike punane näoke on valust krimpsus, ta kõht on kõva ja ta põtkib abitult jalgadega. Kuidas saaksid teda gaasivaludes aidata ja säilitada seejuures ise külma närvi? Massaažinipid, mis tõesti töötavad!

Tehke endale pikk pai: olete gaasivaluperioodi edukalt üle elanud! Aga... jama lugu – oma lõpuks ometi naerusuist beebit silmitsedes märkad, et igemest trügivad läbi esimesed kikud ja mõnele titale toob see uuesti nutuvõru ümber suu. Kuidas teda aidata?

TOIT

Kui lapsuke enne esimest eluaastat rinnapiimale joone alla tõmbab, kas siis tuleks võtta appi kunstpiim või hüpata kohe keefiri, jogurti või täispiima juurde? Äkki piisab üldse vaid tahkest toidust?

Maitseme midagi uut! Lisatoiduga alustada on küll põnev, samas toob see kaasa palju küsimusi. Siin on spikker, et sul oleks oma pisikesega lihtsam tema esimeste maitsete maailmas orienteeruda!

EMA HEAOLU

Ausalt ja avameelselt sellest, millest pärast sünnitust rääkida ei tahaks. "Uskusin oma keha imelisse taastumisvõimesse ja võtsin seda pärast esimest last iseenesestmõistetavalt. Juhtus aga nii, et teise sünnitusega vedas keha mind alt – minu beebilõhnalist maailma varjutas üks suur mure. Olin pahane kogu ülejäänud maailma peale – miks keegi mind ei hoiatanud?!"

6 lõbusat harjutust beebi ja vankriga. Vanker sul ju on, eks? Beebi mõnusasti seal sees – loodetavasti tudumas. Muud pole esialgu trenniks vajagi! Jaluta aga värskes õhus, see ongi värskele emmele parim koormus.

TURVALISUS. Mida pead kindlasti teadma beebiga autos olles? Kuidas saada hakkama titaga, kellel autosõit ei meeldi? Kas oskad ikka turvavarustust õigesti kasutada? Millal vahetada turvahäll turvatooli vastu?

KOOS TITAGA

Hip-hip hurraa! 12 ägedat sünnipäevapidu aastas. Kuidas tähistada minisünnipäevasid? 

Lõbusad beebifotod ... vee all! Kas teadsid, et su lapsuke oskab sünnist saati ujuda? Talle on looduse poolt kaasa antud sukeldumisrefleks. Saad oma titast perealbumisse hoopis teistmoodi, ägedad beebipildid! Kuidas täpselt see käib?

KAKS LAST JÄRJESTIKKU. „Päris mitu korda päevas unistan enda kloonimisest: kuidas olla samal ajal mitmes kohas, teha mitut asjaga korraga, ise hulluks minemata?“ Kuidas tulla toime kahe lapsega, kel väike vanusevahe?

PUHKUS. Pakkige kotid, pisikesed reisisellid on valmis! Eelarvamus ütleb, et beebiga reisile minna on keeruline missiooon. Tegelikkuses on titad, eriti need kõige väiksemad, lahedad reisisellid – sujuva reisi võti on aga veidi põhjalikum ettevalmistus ja hästi läbi mõeldud käigud.

TERE, VANAEMA JA VANAISA! Uhiuue kodaniku siia ilma tulek ei ole suursündmus mitte ainult emale-isale, vaid ka vanaemale-vanaisale – eriti kui vastsündinu tõstab nad auväärsesse staatusse esmakordselt. Kuidas aidata põlvkondadel lähedaseks saada, nii et üksteisele ka ruumi jääb?