Põhiväärtused on inimese jaoks kindlad ja enamasti muutumatud. Need puudutavad kõige tähtsamaid küsimusi inimese elus, näiteks abielu, laste saamist ja karjäärivalikuid. Kui teie põhiväärtused ei kattu, peaksid võtma seda olulise ohumärgina isegi siis, kui paistab, et saate omavahel imeliselt läbi. Põhiväärtused võivad elu jooksul muutuda, kuid see peaks toimuma koos isiksuse arenemisega, mitte peale sunnitult kellegi teise poolt. Eriti ei tohiks põhjustaks olla armastatu, kes peaks pakkuma sulle hoopis tuge ja ruumi kasvamiseks.

2. Ta võtab sind iseenesestmõistetavalt

Te vaatate tema valitud filme ja sööte tema valitud toite. Kodus käib elu nagu talle meeldib ja sa riietad isegi lapsi talle meelepäraselt. Tema aga ei märka sinu pingutusi ning võtab kõike iseenesestmõistetavalt, sest tema arvates on see kõik õige ja loomulik. Lõpuks võid endalt küsida, kas sinu asemel võiks olla ka lihtsalt nukk. Nii see ka ilmselt on ja sel juhul jääks talle rohkem õhtusööki.

3. Ta ei austa sind

Austuse puudumine võib võtta erineva kuju, näiteks emotsionaalne vägivald, passiiv-agressiivne käitumine või lihtsalt soovimatus teie suhte edasi liikumisega vaeva näha. Need käitumismustrid võivad olla peidetud ja kaudselt väljendatud ning seega ei osata neid tihti õigesti mõista. Ta ilmselt teab tegelikult, et ei panusta piisavalt kodutöödesse ega aita sind, kuid samas ei püüa ta olukorda parandada. Toomaks teie vahele teadlikult distantsi, teeb ta plaane sind nendesse kaasamata ja sinu arvamusega arvestamata.

Mõnikord aga ei püütagi oma käitumist varjata. Näiteks ta solvab sind ega vabanda hiljem selle pärast, kuni see käitumine võib koguni korduma hakata. Solvanguid on võimalik väljendada nii, nagu need ei olekski tegelikult solvangud: „Sa näed selles kostüümis kole välja". Sellisel juhul ei olegi ta sind justkui solvanud ega saa teda süüdistada milleski, ometi on ta sind kaudselt mõjutanud.

4. Ta ei hooli sinu seksuaalsetest vajadustest

Kõik, mis voodis toimub, on tema rahuldamiseks ning just talle meeldival viisil. Tema jaoks on iseenesestmõistetav, et täidad kõik tema soovid ja teed kõik tema eest ära, et tal oleks võimalikult lihtne. Ta võib isegi hakata ette heitma, et sa ei arvesta tema soovidega piisavalt ja loeb kordi, kui talle oraalseksi tegid. Selle juures ta aga ei taipa, et sinu soovidest ta enamasti ei püüa arugi saada, nende täitmisest rääkimata.

5. Ta võtab, aga harva panustab tagasi

Võid ühel hetkel avastada, et hoolitsed oma partneri eest ja tunned huvi, kuidas tal läheb ning mida teeb, kuid tema poolt sarnast hoolt tagasi saamata. Selline käitumine sarnaneb energiavampiiri omaga, kes ainult võtab midagi vastu andmata. Kui kuuled temalt harva hoolivaid küsimusi või tunned end ka harva armastatult, siis võibolla näeb ta sind hoopis kui oma ema. Vanematelt oodataksegi, et nad hoolitseksid oma laste eest ega ootaks tagasi suurt hoolt. Kui aga suhtes on rollid selliselt jaotunud, on midagi väga valesti läinud.

Allikas: Psychology Today