Ameerikas tehtud uuringu kohaselt tähendab emaks olemine rabamist kahel ja poolel töö­kohal. Uuringust lähtub, et keskmine ema töötab kodus ja tööl kokku 98 tundi nädalas. Selleks uuriti 2000 ema graafikuid. Selgus, et oma “vabal ajal” täidavad emad peamiselt koduseid üles­andeid ja nädalavahetus on sama kiire kui argipäevad. Pole vist eriti üllatav tulemus, mis?

Enamik emasid märkis, et neil on umbes tunni jagu oma aega päevas. Mis kulub näiteks sellele, et käia duši all, riideid vahetada ja end magamiseks valmis seada. 

Kui tõsiselt sedalaadi uuringuid võtta, on iseasi, kuid see, et enamik emasid võitleb iga päev selle nimel, et leida vähimgi hetk oma aega, on ometi tõsi. Olgu selleks oma ajaks siis seebika vaatamine, sõbrannaga lobisemine, trenn, raamatu lugemine või meeldiv töö. Ja õige ka! Sest isegi emal on õigus oma ajale, et siis, kui lapsed on juba piisavalt suured, ei peaks ta tundma pettumust – kuhu kõik need aastad kadusid, mida ma õigupoolest selle aja jooksul enda jaoks tegin?

Fotograaf, väikelaste muusikaõpetaja ja vokaal­ansambli Mirt laulja Merit Hirvoja-Tamm (35) on Harmoni (8), Randori (6) ja Ramsese (2) ema. Abikaasa Krister (36) on seoses tööga terves Baltikumis palju kodust ära. Mõistagi pole ükski tegemine emale lastest olulisem ega kallim, aga...